Za ljubitelje kompjuterskih igara

Kompanija Microsoft, brend broj jedan u svetu računarstva, ostala je dosledna svom renomeu predstavljajući najnoviju igračku konzolu – Xbox 360. Prezentacija je priređena u maju ove godine na ekskluzivan način – 30-minutnom emisijom koja je prikazana na popularnom MTV kanalu. Microsoft je svakako računao na ogromnu gledanost ovog kanala, pre svega među mladim ljudima, koji su, uostalom, i najzanimljivija populacija za kompanije koje proizvode igračke konzole i kompjuterske igre.

Xbox 360 je u potpunosti zaslužio ovu vrhunsku promociju. Njegove performanse su izuzetne, hardver prvoklasan, a sve to smešteno je u malo kućište sa dimenzijama 8,3 x 30,9 x 25,8 centimetara i sa simpatičnim prepoznatljivim dizajnom koji podseća na volan. Osnovu hardvera čini IBM-ov procesor brzine 3,2 gigaherca sa tri jezgra. Sadrži i hard disk prečnika 2,5 inča, tri USB porta za povezivanje sa računarima i drugim uređajima i dva slota za proširenje memorijskog prostora memorijskim karticama. Ukupna radna memorija je 512 megabajta, a konzola ima ugrađen i DVD čitač.

Sve ove komponente ukazuju na performanse koje odgovaraju vrlo kvalitetnim PC konfiguracijama. Posebna priča je grafička kartica (to jest, grafički kompjuterski podsistem), kao jedna od najvažnijih komponenata za kvalitetne kompjuterske igre. Sadrži ATI-jev grafički procesor sa oznakom R520. Arhitektura podsistema napravljena je tako da on direktno deli radnu memoriju sa centralnim procesorom a koristi i Embedded DRAM memoriju kapaciteta deset megabajta. Ova arhitektura napravljena je po budućem konceptu Microsoft-ovog Wind Graphics Fundation 2.0 operativnog sistema, koji će zvanično startovati tek kroz dve godine.

Pored ostalih mogućnosti, Xbox 360 ima ugrađene LAN i WiFi interfejse za priključivanje na Microsoft-ovu Xbox Live mrežu, koja omogućava „online“ igranje sa mogućnošću učestvovanja korisnika ove konzole iz svih delova sveta. Vlasnici konzole Xbox 360 imaće mogućnost besplatnog pristupa toj mreži. Uz ovu konzolu Microsoft je pripremio i nove igre, koje će sigurno vrlo brzo postati pravi hitovi. Xbox 360 bi u prodaji trebalo da se pojavi najkasnije do kraja godine (u nekim zemljama pojaviće se još u toku leta). Glavni „udar“, međutim, očekuje se pred božićne i novogodišnje praznike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.