U trendu

Zagreb dobio semafor koji pešake zadubljene u ekran telefona upozorava na crveno

U Zagrebu je postavljen novi tip semafora koji svetlo baca prema trotaru tik ispred pešačkog prelaza, kako bi crveno videli i oni pešaci i biciklisti koji upravo nailaze, ali su zadubljeni u ekrane svojih telefona.

Takav tip semafora instaliran je u okviru kampanje „Dan bez mobilnog telefona u saobraćaju“.

Prema istraživanju koje pominje agencija HINA, čak 50 odsto pešaka i 33 odsto biciklista koristi mobilne telefone dok prelaze ulice, a 20 odsto i ne primeti da se na semaforu upalilo crveno.

Novi tip semafora kad upali crveno svetlo na pešačkom prijelazu, on to projektuje i naniže, na trotoaru, te je odraz crvenog svetla i na ekranu mobitlnog telefona u koji pešaci gledaju.

Kada im se od odraza svetla semafora ekrani mobilnog telefona zacrvene, prisilčjeni su da dignu glavu i zaustave se da sačekaju zeleno.

Zahvaljujući tome što tvaj tip semafora crveno svetlo projektuje i na trotparu, pešaci ga lako mogu uočiti, čak i kada hodaju spuštenog pogleda.

Zavod za saobraćajnu signalizaciju radi istraživanje ponašanja pešaka pri korišćenju mobilnog telefona prilikom prelaska ulice, a meriće da li i kako novi semafor utiče pešake.

Mobilni telefon, prenosi agencija HINA, smatra „četvrtim ubicom na drumu“.

Po rezultatima istraživanja ponašanja, sprovedenog u okviru projekta „Dan bez mobilnog telefona u saobraćaju“, čak 91 odsto vozača, 33 odsto biciklista i 50 odsto pešaka koristi mobilni telefon u saobraćaju. Po istraživanju, reakcije vozača s mobilnim telefonom dok je za volanom su gotovo tri puta sporije.

Nosilac projekta „Dan bez mobilnog telefona u saobraćaju“ je Hrvatsko udruđenje menadžera sigurnosti, a godišnja kampanja se sprovodi već treći put uz podršku i sufinansiranje Nacionalnog programa sigurnosti putnog saobraćaja, uz pokroviteljstvo ministarstava unutrašnjih poslova, mora, sdaobraćaja i infrastrukture, Grada Zagreba i Hrvatske privredne komore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar