U trendu

Započeto organizovano recikliranje mobilnih telefona u Velikoj Britaniji

U Velikoj Britaniji postoji 45 miliona korisnika mobilnih telefona, od kojih 15 miliona godišnje zameni stari telefon novim modelom. Veliki procenat starih aparata završi na đubrištu, a šteta je dvostruka: otpad ugrožava životnu sredinu, jer dolazi do oslobađanja toksičnih materija, poput litijuma i kadmijuma, a bacanje telefona znači i bacanje dragocenih metala koji se u njima nalaze (platina, zlato, srebro, bakar) i koji mogu da budu korisno upotrebljeni.

Uz stare telefone, na đubrištu završavaju i istrošeni punjači i baterije, pa se procenjuje da godišnje na Ostrvu korisnici mobilnih telefona proizvedu oko 1,5 hiljada tona potencijalno opasnog, ali i dragocenog đubreta. Sve članice Evropske unije su se obavezale da ovaj problem reše, a upravo je ovih dana u Velikoj Britaniji započeo program koji će sve članice morati da primene do 2004. godine. Projekat pod nazivom Fonebak okupio je pet najvećih provajdera u ovoj zemlji (Vodafone, T-Mobile, Orange, Virgin Mobile i O2), proizvođače i prodavce telefona, kao i kompaniju Shields Environmental, koja će se baviti sakupljanjem starih aparata.

Stari modeli koji su ispravni biće servisirani i poslati u narazvijene zemlje, u kojima kupovna moć ne dozvoljava nabavku najnovijih telefona, a ako su telefoni neispravni, iz njih će biti vađena platina, srebro, zlato, nikl i bakar, upotrebljivi delovi će se iskoristiti kao rezervni, plastika će se topiti i iskoristiti za proizvodnju saobraćajnih čunjeva, a sve ostalo će biti reciklirano.

Proizvođači i prodavci mobilnih telefona imaju zakonsku obavezu da stare modele prihvate, i da donosioce nagrade popustima za kupovinu novih telefona, kuponima za kupovinu dodatne opreme ili dodatnim vremenom za razgovor. Vlasnici starih modela moći će i da se odreknu svega toga, i da izaberu da novac bude uplaćen u dobrotvorne svrhe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.