U trendu

Zbogom .YU domenu 2. marta

Jugoslavije odavno više nema. Ipak, ostaci bivše nam zajedničke države još uvek se motaju kroz naš život. Neki manje, a drugi više. Jedan od primera takvog mešanja bivše države u naše sadašnje živote je i Internet. U virtuelnom svetu ova nepostojeća zemlja još uvek živi i odbija da se povuče u penziju. E, pa vreme je da je "penzionišemo".
Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS), organizacija koja upravlja novim nacionalnim domenom .rs, upozorava sve korisnike dosadašnjeg domena .yu da će svi domeni s prefiksom .yu za koje ne bude produžena registracija do 2. marta 2009. biti deaktivirani i prestati da funkcionišu na Internetu. Dodatni rok za produženje registracije domena .yu počinje 3. marta i završava se 30. aprila 2009. godine. Ako se u ovom roku produži registracija, domen .yu biće ponovo aktiviran na Internetu. Preostali .yu domeni čija se registracija ne produži do 30. aprila biće trajno obrisani iz Registra nacionalnog Internet domena 4. maja 2009. godine. Održavanje registra domena .yu i objavljivanje informacija o tim domenima na Internetu prestaće zaključno sa 30. septembrom 2009. godine, bez obzira na datum produženja registracije. Istog dana će domeni .yu prestati da funkcionišu na Internetu.
U Srbiji je pre dodeljivanja domena .rs bilo oko 40.000 domena .yu. U prvoj fazi zamene domena do septembra 2008. godine blizu 29.000 domena je promenilo svoju oznaku u .rs. Do tada su postojeći vlasnici domena .yu imali prednost pri registraciji istoimenih domena u .rs, koji su za njih bili rezervisani. Taj rok je istekao 10. septembra u 12 časova, a nakon toga su neiskorišćene rezervacije bile puštene u slobodan promet – bivši vlasnici su izgubili prednost prilikom preregistracije svojih domena. Druga faza preregistracije domena završava se 2. marta, do kada su firme dužne da produže registraciju za svoje postojeće .yu domene ili će oni biti deaktivirani, ili da pređu na novi .rs domen. Treća i završna faza preregistracije .yu domena završava se 30. septembra 2009. godine i tada se konačno svi .yu domeni trajno brišu s Interneta, to jest prestaju da funkcionišu.
Nakon svega ovoga postavlja se pitanje koje su posledice i šta moraju da preduzmu pojedinci i firme kako bi nesmetano nastavili da koriste Internet? Što se tiče fizičkih lica, to jest nas običnih korisnika Interneta, potrebno je da preduzmemo nekoliko relativno lakih koraka kako bismo nesmetano nastavili da koristimo sve blagodeti Interneta.
Prva i osnovna stvar koju treba preduzeti je da zamenimo sopstvenu e-mail adresu u programu koji koristite za pregledanje elektronske pošte. Zamenu adrese elektronske pošte daćemo na primeru programa Outlook Express (pošto ovaj program koristi najveći broj korisnika, ostali bi trebalo da pogledaju pomoć za korišćenje programa kako bi izvršili potrebne izmene):

  • Pokrenete Outlook Express.
  • Izaberete opciju Tools -> Accounts -> Mail.
  • Označite vaš e-mail nalog i kliknite na dugme Properties.
  • Na kartici General pronađite red gde piše E-mail address: pa ovde zamenite korisnicko_ime@internet_provajder.yu u korisnicko_ime@internet_provajder.rs.
  • Na kartici Servers pronađite red gde piše Incoming mail (POP3): pa ovde zamenite pop3.internet_provajder.yu u pop3.internet_provajder.rs.
  • Na kartici Servers pronađite red gde piše Outgoing mail (SMTP): pa ovde zamenite smtp.internet_provajder.yu u smtp.internet_provajder.rs.
  • Napomena: umesto pop3 i smtp, kod vas može pisati admin ili mail, što je u principu nebitno, jer vi treba da zamenite samo .yu u .rs u oba slučaja.
  • Na kartici Servers pronađite red gde piše Account name: pa ako ovde piše korisnicko_ime.internet_provajder.yu, zamenite u korisnicko_ime@internet_provajder.rs.
  • Napomena: ova zamena vrši se samo ako je ime vašeg naloga u ovom obliku; ako se u imenu naloga ne spominje .yu, ne morate da vršite nikakve izmene.
  • Ove zamene potvrdite klikom na dugme OK i završili ste sva podešavanja potrebna za normalno funkcionisanje vaše elektronske pošte.

Nakon ovoga, da biste proverili da li sve funkcioniše kako treba, pošaljite e-mail sami sebi, pa ako ga dobijete, sve ste dobro uradili. U protivnom, moraćete prethodne korake da prođete još jednom i da proverite da li ste sve dobro uradili. Za sve ostale informacije i detaljna podešavanja vezana za tranziciju .yu domena u .rs kontaktirajte službu za podršku svog internet provajdera.
Ono što je bitno za firme, a odnosi se na tranziciju iz .yu u .rs domen, jeste to da što pre izvrše preregistraciju svog .yu domena u .rs domen, to jest, ako to nisu uradile, da produže registraciju svog postojećeg .yu domena, a da do 30. septembra 2009. godine izvrše tranziciju na .rs domen. Za sve informacije vezane za tranziciju domena firme mogu se obratiti nekom od ovlašćenih registara ("matičara") .rs domena.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.