U trendu

Ako imate perut

Perut je problem koji može da muči i momke i devojke, i mlađe i starije. Ovakva vrsta problema nije baš u rangu s velikom svetskom krizom, ali sasvim je sigurno da vam se nimalo neće dopadati ako imate perut. Nekada vas zbog peruti svrbi koža glave, a, naravno, sramota vas je da se svaki čas češete (još će neko pomisliti da imate vaške – ili vas zadirkivati da imate buve). A nije ni „kul“ kada se ne usuđujete da nosite tamnu majicu samo zbog toga što će vrlo brzo da se napuni belim tačkicama od peruti koja vam je spala s glave. Zato: kako se osloboditi peruti?

Za početak, treba se osloboditi zablude da je sva perut ista. U zavisnosti od toga kako nastaje, postoje tri tipa peruti. Jedan je masna perut, tu se izumrle ćelije lepe na kožu glave, perutanje te vrste najčešće prouzrokuju gljivice, i od te vrste peruti vas svrbi teme. Postoji i suva perut, koja nastaje zbog prevelike suvoće kože glave, pa se odumrle ćelije odvajaju od temena i otpadaju kao pahuljice. Treći tip je „lokalna“ perut, koja nastaje kada koža glave proizvodi ćelije u veoma velikoj količini, i tada su vidljivi veliki komadi odumrlih ćelija.

Zbog čega je bitno razlikovati ta tri tipa? Zato što ono što leči jedan tip peruti može da pojača problem ako imate neki drugi tip. Na primer, ako imate suvu perut a koristite šampon protiv masne peruti, možete dodatno da isušite kožu glave i da tako dobijete još i više peruti. Znaćete da ste pogrešili u proceni tipa svoje peruti ako vam i nakon što duže vremena koristite šampon protiv peruti, problem ne samo ne bude ublažen već vam perut postane još i gušća.

E, sad, šta koristiti? U najvećem broju slučajeva, problem sasvim solidno rešavaju ili znatno ublažavaju šamponi protiv peruti koje možete naći po parfimerijama i samoposlugama. Procenite koji tip peruti imate i krenite u potragu za pravim šamponom. Ono što je zajedničko za sve te šampone jeste to da manje deluju na dlaku (mada će vam i dalje sasvim solidno oprati kosu), a više na kožu glave. Šamponi protiv masne peruti uglavnom sadrže oktopiroks, koji smanjuje razmnožavanje gljivica i reguliše lučenje masnoća.

Protiv suve peruti dobro je ulje noćurka ili šampon s uljem noćurka, jer to ulje, zbog visoke koncentracije gamalinonske kiseline, smiruje suvu kožu glave. Što se „lokalne“ peruti tiče, tu pomaže ekstrakt žitarica, jer smanjuje sloj peruti i rastvara je uz pomoć salicilne kiseline.

Ukoliko je vaš problem s peruti baš jako izražen, može da bude najbolje rešenje da posetite dermatologa, koji će vam uzeti bris kože glave i odrediti sredstvo koje će vam najdelotvornije pomoći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.