„Alan Ford“ – strip sa mirisom odrastanja

Urbana kultura uvek ima presudan uticaj na mlade ljude. Možda se neki poklonici ozbiljne književnosti i umetnosti neće složiti, ali „Alan Ford“ je štivo koje su generacije tinejdžera tretirale kao najviši stupanj opšte kulture. Naročito tokom osamdesetih, „Alan Ford“ je u Jugoslaviji bio do te mere kultna pojava među mladima, da je došlo do prave podele na one koji čitaju i one koji ne čitaju ovaj strip.

Iza ovog fenomenalnog stripa stoje italijanski umetnici Maks Bunker i Magnus; njih dvojica su zajedno kreirali prvih 75 epizoda, da bi kasnije posao nastavio Bunker sam. Mnogi ljubitelji ovog stripa reći će kako je tih prvih 75 epizoda neprevaziđeno, mada se nipošto ne osporava ni kvalitet potonjih. „Alan Ford“ je u bivšoj Jugoslaviji objavljivala zagrebačka novinska kuća „Vjesnik“, te je strip mladima širom zemlje bio dostupan isključivo u zapadnoj jezičkoj varijanti; i ne samo to: svih tih godina je ogroman broj mladih u Srbiji u govoru poprimio zapadnu varijantu, što, međutim, nije bio plod prevelike privrženosti susednoj republici, već prosto opčinjenosti legendarnim stripom.

Budući da je priča ilustrovana u ovom stripu predugačka, nećemo se, naravno, upuštati u njeno izlaganje. Pomenućemo umesto toga da je „Alan Ford“ i kod nas bio najpopularniji među stripovima, jer je sadržao sve ono što mladi naprosto upijaju: dozu humora, odlične dijaloge – ravne, čini se, onima u dramskim komadima – besprekorne ilustracije… Sve u svemu, činjenica je da je taj strip imao specifičan „šmek“, koji se s vremenom nije izgubio; naprotiv, ostajao je uvek prepoznatljiv i originalan.

Nakon raspada SFRJ, „Alan Ford“ je više puta objavljivan i u Srbiji, ali to su bili tek neumešni pokušaji povratka stare slave. Čak i danas, kupuju se uglavnom epizode stare po deset i više godine, dok nova ćirilična izdanja gotovo niko i ne primećuje. „Alan Ford“ je pravi rudnik doskočica i citata koje generacije mladih nehotice usvajaju, tako da im postaju deo svakidašnjeg govora, baš kao što majice sa Grunfovim likom neretko postaju gotovo nezaobilazan detalj u alternativnom stilu odevanja.

Možete da odrastete i uozbiljite se koliko god hoćete, ali nikad, baš nikad nećete postati ravnodušni prema doživljajima grupe TNT, pričama Broja Jedan, Grunfovim izumima, akcijama Ser Olivera, Jeremijinoj kostobolji… Hm, idem ja da malo obnovim gradivo, a i vi se nemojte ulenjiti, jer „Tko leti, vrijedi!“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.