Besni kao ris

Konačno! Samo večeras u gradu će biti održan koncert koji čekate godinama. Nakon dva sata čekanja, nalazite se vrlo blizu blagajne. Odjednom, klincu ispred vas pridružuju se trojica ortaka i blagajnica prodaje četiri karte, a vama ispred nosa kači natpis „Rasprodato“. Srce vam divljački lupa, vulkanska energija struji telom… Bum! Bes, svađa, tuča…

Svi smo iskusili bes. Ponekad male stvari zaista mogu da vas izbace iz ravnoteže. A to se dešava bez obzira na to da li vas iritiraju stranci, prijatelji ili porodica; naprosto – gubite kontrolu. Nekada se sa najboljim prijateljima svađate skoro svakog dana. Naravno, kasnije shvatite da ste u stvari ludeli ni zbog čega, ali tada je suviše kasno. Bes je stvaran, ali ne mora imati kontrolu nad vama.

Verovali ili ne, bes nije uvek loš. Dobar je kad vam daje korisne informacije o vama samima, one koje možete iskoristiti da biste razrešili trenutnu situaciju i krenuli napred. Bes je loš kada ga koristite da biste povredili druge ljude.

Šta vam preostaje? Kako da negativnu ljutnju pretvorite u pozitivnu?

Nađite načina da progovorite o onome što vas muči ili vodite dnevnik. Pomoći će vam da se snalazite u svom gnevu i da izbegnete „realizaciju“ besa bilo na sebi, bilo na drugima.

Tajm-aut! Povucite se korak unazad i pokušajte da se stišate kad ste ljuti. Jedino tako ćete naučiti da kontrolišete svoje emocije.

Pokušajte da objektivno sagledate šta vas to ljuti. Da li preterujete? Da li je to toliko važno? Da li će biti bitno i za pet godina? Ma koliko teško bilo, sagledajte situaciju i sa tuđe tačke gledišta.

Ako stalno budete krivili nekog drugog i ljutili se na njega, samo ćete se zaustaviti u napretku. Nećete moći da krenete napred. Lako je zaglaviti se u poziciji žrtve, ali zapamtite – vi imate izbor i možete da se kontrolišete.

Ponekad se nerazrešen bes iz prošlosti meša s ljutnjom u sadašnjosti. Ako ste osećali da vas roditelji ignorišu dok ste bili dete, možete se žestoko naljutiti na prijatelja ili profesora koji vas ignoriše danas. Razlikujte stari i nerazrešeni bes od trenutnih situacija. Samo tako možete shvatiti zbog čega ste sada ljuti.

Postoji i nešto što možete primenjivati svakog dana da biste bili srećniji i zdraviji:

    – opuštajte se: svakodnevnim vežbama opuštanja (meditacija i duboko disanje) dovodite svoj nervni sistem u ravnotežu; dovoljno sna proizvodi isti efekat;

    – mislite pozitivno: pozitivne misli imaju mnogo više efekta na raspoloženje i zdravlje nego što pretpostavljate;

    – vežbajte: aerobik, lagane vežbice i redovna fizička aktivnost čuvaju vas od stresa, pa i od svih eksplozivnih raspoloženja.

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.