Bez stida i srama

Svima se to ponekad dešava. Kada smo na zabavi, a nikoga ne poznajemo, kada javno govorimo pred većom grupom ljudi, kada se nađemo oči u oči sa osobom o kojoj pola godine maštamo, a da ona to ne zna… Nema čoveka koji nije osetio tremu ili stid.

Prirodno je da se ne osećate baš sasvim sigurno u sebe. Sada se razvijate i emocionalno i fizički, pa je normalno da vam sa svim tim promenama nije baš uvek najjasnije šta se oko vas događa. Doživeli ste jako lupanje srca, crvenilo na obrazima, preplitanje prstiju ili se ponekad toliko zbunite da ne možete izustiti ni najobičniju rečenicu?

Ma koliko bila normalna, stidljivost ume da bude strašno neprijatna. Pored toga što vas sputava u uživanju, gadno je što se simptomi javno manifestuju u najnezgodnijim trenucima. Pre nego što se potpuno povučete u svoj mali zaštićeni svet, pokušajte da prevladate stid.

Neprijatno vam je da uđete u prostoriju punu nepoznatih ljudi? Kada sledećeg puta osetite da crvenite od stida, duboko udahnite, ispravite se, zategnite stomak, izbrojte do pet i onda izdahnite. Obavezno se nasmešite. Svi će misliti da se sjajno zabavljate. Niz neizgovorenih znakova koje šaljete držanjem, pokretom i celokupnim izgledom odaje kako se zaista osećate. Samo pazite da ne emitujete negativne signale: skretanje pogleda, prekrštene ruke, nemirni prsti…

Ako počnete razgovor sa osobom koja vam se dopada, verovatno ćete biti još nervozniji. Nemojte se truditi da izgledate samouvereno, sigurno i nonšalantno. To najčešće proizvodi suprotan efekat – on ili ona može se uplašiti tolikog samopouzdanja i nestati. Ne zaboravite da su ukusi različiti. Neka vas ne opterećuje to što je vaša najbolja prijateljica super, a vi niste, jer vaša simpatija ne razgovara sa njom nego sa vama.

Posebno nezgodna može biti nervoza pred prvi sastanak. Najvažnije je opustiti se. Mislite, lako je to reći… U stvari, najprivlačniji ste ukoliko se dobro zabavljate. Zato na prvom sastanku organizujte nešto što vas zaista beskrajno zabavlja – diskoteka, bioskop ili klopa u „Meku“. Na kraju, čak i ako ne poželite nešto više sa tom osobom – bar ste se dobro proveli.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.