U trendu

Biti bezbedan

U životu postoje razne opasnosti, toga ste svakako i sami svesni, a sigurno i često dobijate upozorenja da se čuvate ovoga ili onoga. Naravno, to što postoje opasnosti ne znači da treba ceo život da provedete tresući se od straha; u većini slučajeva dovoljno je primeniti neke mere opreza (to nije uvek dovoljno, ali stopostotne garancije za bilo šta, pa ni za bezbednost, ne postoje) – evo kratkog podsetnika.
Kad ste sami kod kuće, ako živite u prizemlju, budite sigurni da su svi prozori na kojima nemate rešetke čvrsto zatvoreni (možete povremeno da otvorite neki radi provetravanja, ali budite oprezni) i da su ulazna vrata od stana zaključana; nije loša ideja ni da ključ ostavite u bravi. Ako neko pozvoni, obavezno pogledajte ko je i ne otvarajte ako tu osobu dobro ne poznajete; ukoliko je neki majstor došao u pogrešno vreme, zamolite ga da dođe drugi put, izuzev, naravno, ako ga znate. Nikome ko pozvoni na vrata ili zove telefonom nemojte reći da ste sami, recite da vaš otac, majka ili stariji brat (koji je i bokserski šampion) spavaju ili su u kupatilu.
Kada ste negde napolju sami, nemojte (da, znamo da ste to milion puta čuli) ići pustim, mračnim ulicama, niti lutati nepoznatim ulicama. Trudite se da izgledate kao da ste puni samopouzdanja, nasilnici biraju žrtve koje deluju bespomoćno i plašljivo. Ako ste negde izašli (kafić, klub), pazite na svoje piće, i u ono bezalkoholno se svašta može dodati. Mobilni je najbolje staviti na vibraciju, kako njegov zvuk ne bi privukao one koji kradu mobilne; nemojte istovremeno da hodate i pričate mobilnim, niti istovremeno da hodate i kuckate poruku, jer tada niste u stanju da obratite pažnju na ono što se dešava oko vas. A pre nego što uopšte izađete iz kuće osigurajte da vam je baterija mobilnog puna ili blizu pune i da imate dovoljno kredita.
Što se Interneta tiče, ako imate svoj blog, podesite ga tako da samo vaši prijatelji mogu da vide neke lične detalje. U igrama koje se igraju preko Interneta koristite izmišljeno ime i nemojte davati lične podatke o sebi. Na forumima i čet-sobama takođe nemojte davati lične podatke, i sve što neko tamo kaže (a da tu osobu ne znate lično) tretirajte kao nešto što je možda tačno, a možda i nije – onaj simpatični tip koji je izjavio da je sladak 16-godišnji dečko i pita vas kad ste izgubili nevinost lako bi mogao da bude neki perverznjak dovoljno mator da vam bude otac ili deda – ne mora da znači da jeste, ali vi ipak ne znate stvarno ko je on.
U ovim pravilima nema ničeg epohalno novog, to su samo zdravorazumska pravila kojih se, na sopstveni rizik, mnogi ne pridržavaju, a ovde su kao podsetnik. Čuvajte se!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)