U trendu

Bonton za stolom

Poznavanje lepih manira za stolom nije najvažnija stvar u životu, ali se time postiže da se drugi osećaju prijatno, plus se izbegava blamiranje. Ipak, nedoumice „šta je po propisu“ uvek postoje, pa ne bi bilo loše navesti neka od pravila.

Kada vam je supa prevruća, a vidite sve ostale oko vas da je jedu, lako se može desiti da budete u iskušenju da duvate u nju da biste je ohladili. Ovo bi bilo dobro izbeći, jer ćete ispuštati čudne zvuke, a može se desiti i da isprskate onoga ko sedi pored vas. Supu možete mešati kašikom da ubrzate njeno hlađenje i jesti s ivice i s površine, ti delovi su uvek hladniji. Kada vam ostane malo supe u dubokom tanjiru, ni slučajno nemojte da uzmete tanjir u ruke i da je popijete! Umesto toga, levom rukom nagnite tanjir unazad, na desnu stranu i tako završite sa supom (obrnuto ako ste levak).

S popularnim ražnjićima može se desiti nezgoda – komadić mesa može da vam preleti na drugu stranu stola. Da biste to izbegli, ražnjić postavite vertikalno na tanjir i pojedine komade mesa skidajte viljuškom.

Još jedna popularna namirnica – špageti – može da vas dovede u nevolju. Da li ih treba seckati, okretati, uvlačiti? Oni koji umeju mogu da uvrću špagete na ivici tanjira i tako da dobiju odgovarajuće male zalogaje. Ako niste toliko umešni, samo ih uvrtite kašikom ili viljuškom i tako jedite.

Što se salvete tiče, pravila nalažu da je pre jela savijete u pravougaonik i stavite na krilo s otvorenom stranom ka telu, tako da nakon brisanja usta prljavština uvek ostane u unutrašnjosti salvete. Posle jela salveta se ostavlja s leve strane tanjira, po mogućnosti tako da bude vidljiv čisti deo.

Maslinke i njihove koštice: koštice nipošto ne treba ispljunuti. Izvadite ih prstima iz usta i stavite na tanjirić ili salvetu (ne u pepeljaru).

Dopušteno je, pa i kompliment kuvaru ili kuvarici, da umačete hleb u sos. Ipak, nepristojno je da ceo hleb izdrobite u sos, kao i da hlebom „oližete“ ceo tanjir – niste više toliko mali.

Može se desiti da i vi dobijete neki koktel (od sokova, nadamo se!) i da taj koktel ima na sebi ukrase. Smete li da pojedete te ukrase? Ako su nabodeni, da. Ako je voće nataknuto na rub čaše, bolje je da ga ne dirate, jer ćete tako ulepiti prste.

U restoranima često pre obroka možete dobiti zanimljive hlepčiće. Nije nimalo nepristojno da ih jedete, samo treba da odlomite komadiće. Nemojte da sečete te hlepčiće i mažete ih puterom ili nečim sličnim – oni služe tome da otvore apetit, nisu užina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.