Boriti se protiv internet maltretiranja (2)

Može biti teško boriti se protiv internet maltretiranja, ali to ipak nije neizvodljivo. Pisali smo šta s problematičnim mejlovima, a danas pišemo i o borbi s ostalim oblicima internet nasilja – ne odustajte, jer ne morate biti žrtva nasilja ako to ne dopustite.
Ako vas maltretiraju na javnom forumu ili u čet-sobi, nipošto ne odgovarajte. Ne koristite opciju ignorisanja te osobe (samo će uzeti nov pseudonim), ali nemojte ni da odgovarate na provokacije. Sačuvajte strane s uvredljivim i/ili pretećim porukama, a zatim od moderatora tražite da smesta ukloni te poruke. Ako to ne učini u razumnom roku (dva-tri dana), obratite se serveru ili provajderu tog foruma ili čet-sobe i tražite da rad foruma s takvim porukama bude blokiran dok se poruke ne uklone. Ako se radi o čet-sobi, možete i da se sa svojim prijateljima povučete u neku od privatnih soba u koje se dospeva samo putem poziva, tada će biti lako identifikovati nasilnika.
Najgori način internet maltretiranja je onaj putem različitih sajtova, jer se može desiti da i ne znate da vas neko na taj način maltretira i izvrgava ruglu dok slučajno ne saznate šta se dešava – a do tada će uvrede i lažne priče o vama već mnogi videti i smejati se na vaš račun. Recimo, neko je na nekom sajtu postavio vaš profil s lažnim podacima, ali i vašom pravom mejl adresom, pa dobijate gomilu neželjene i krajnje nedopadljive pošte zbog toga. Ili, neko na forumu nekog sajta postuje raznorazne gluposti koje vam ne bi palo na pamet da napišete, koristeći profil čiji vam ni nadimak nije poznat, ali uz vašu pravu mejl adresu.
Za početak, sačuvajte na svom kompjuteru kopiju uvredljivog sadržaja. Zatim, pokušajte da dođete do lozinke za taj profil, tako što ćete iskoristiti „zaboravio sam lozinku“ opciju, trebalo bi da vam bude poslata na vašu mejl adresu. Jednom kad dođete do lozinke, možete obrisati kompletan profil, ili ga zadržati (jer često nije moguće napraviti više profila s istom mejl adresom, pa nasilnik više neće moći da u vaše ime piše gluposti) a promeniti sadržaj i, naravno, lozinku. Ukoliko ne možete da dođete do lozinke, kontaktirajte administratora i tražite da taj profil bude uklonjen i da ne bude dozvoljeno postavljanje drugog profila s vaše mejl-adrese (obavestite administratora da ste maloletni, to bi trebalo da ubrza stvari, jer niko ne želi da bude javno optužen za dopuštanje da se maltretira neko dete). Preko provajdera koji hostuje taj sajt može biti moguće i locirati onoga ko se predstavljao vašom mejl adresom ili imenom, pa samim tim i identifikovati tu osobu (kad čuje da se radi o maltretiranju deteta, i provajder će biti voljan da sarađuje). Za ovaj oblik maltretiranja je najlakše podneti tužbu, jer uključuje lažno predstavljanje i klevetu, što je svuda krivično delo.
Internet nasilnici često mogu biti kažnjeni, o čemu ćemo više pisati drugom prilikom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.