U trendu

Čuvajte se sunca

Leto je mnogima omiljeno godišnje doba: toplo je, nema škole, možete da izlazite, da plivate i kupate se, da uživate… Sve je to super, samo ne zaboravite da bi bilo poželjno zaštititi se od jakog sunčevog zračenja, kako ne biste dobili opekotine od sunca, rizikovali da dobijete rak kože i kako vam koža ne bi prerano ostarila.
Kako se zaštititi od sunca? Pokušajte da uopšte ne budete napolju dok je sunce najjače, od jedanaest pre podne do četiri posle podne. Ako ćete biti na bazenu, Adi Ciganliji ili na nekom drugom kupalištu, u vreme jakog sunca sve vreme budite u hladovini; neće smetati ni da u vreme blažeg sunca budete u hladovini, i tamo možete da pocrnite ako vam je do toga stalo, a bićete bolje zaštićeni.
Pre izlaska iz kuće nanesite kremu koja će vas štititi od sunca, odaberite je prema svom tipu kože. Koristite posebnu kremu za lice i posebnu za telo, za sve delove koji će biti izloženi suncu. To važi i za momke i za devojke; rak kože i opekotine ne biraju pol. Obavezno nosite kvalitetne naočari za sunce, poželjni su i šeširi širokog oboda, mada mogu da posluže i kačket ili marama, važno je da nečim pokrijete glavu. Odeća treba da bude od laganih materijala, najbolje je da pokrije što više kože – u laganim, jako tankim, širokim pantalonama kroz koje vazduh može slobodno da cirkuliše neće vam biti ništa više vrućina nego u miniću, a sunce će vam manje oštetiti kožu. Naravno, kad god je vruće, ne zaboravite da sa sobom nosite flašicu s vodom, kako vam se ne bi desilo da dehidrirate i da se onesvestite.
Deluje vam kao prevelika gnjavaža? Nije, jednom kad se naviknete, a i u predloženoj odeći možete jako lepo da izgledate. I ne samo da ćete lepo izgledati sad nego ćete sačuvati kožu (glavni razlog ubrzanog starenja kože je preterano izlaganje suncu i/ili solarijumu), pa ćete još dugo izgledati lepo i mladoliko, nećete imati bolove jer ste "izgoreli" i bićete zdraviji od onih koji se po ceo dan "čvare" na suncu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.