Da se šminka ne razbrlja na vrućini

Ako volite da se šminkate, letnje vrućine mogu vam predstavljati pravu noćnu moru. Lice se sjaji od znoja i masnoće, šminka se prosto otapa… Užas! Naravno, najlakša varijanta da se izađe na kraj sa ovom neprijatnom pojavom jeste da se ne šminkate – na tinejdžerkama je ionako najlepša baš njihova mladost – i da višak masnoće povremeno uklonite sa lica tupferom ili običnom papirnom maramicom. Ako vam se ta ideja ne dopada i baš volite da ste našminkane, evo kako da vam šminka „preživi“ vrućinu.

Ukoliko imate problema sa masnom kožom, odaberite dobru hidratantnu kremu za lice bez ulja (oznaka „oil free“). Dobro je i ako je to neka krema koja ubija sjaj, to jest upija višak masnoće. Izbegavajte puder (grozno izgleda kad se „otopi“ na suncu!), a ako vam je potrebno da prikrijete bubuljice ili podočnjake, za to upotrebite korektor. Eventualno možete pokušati sa transparentnim puderom u prahu koji ćete naneti u tankom sloju, i to samo na „T zonu“.

Ako volite rumenilo i bronzere, leto vas može namučiti, jer rumenila i bronzeri na toploti umeju da izgledaju prilično neuredno. Pokušajte sa krem ili gel varijantom, jer se takva tekstura duže zadržava na licu, bez obzira na vremenske uslove – koža ih jednostavno upije, otud dugotrajnost.

Kada na visokim temperaturama želite da vam senka i maskara ostanu na licu (i to ne u vidu „razbrljotina“), potrebna je izvesna priprema. Na kapke prvo nanesite osnovu u vidu bež puderaste senke. Potom nagnite glavu unazad i oborite pogled – tako ćete „poravnati“ kapke, pa se senka neće zadržavati u uglovima. Što se maskare tiče, obavezno upotrebite vodootpornu.

Neizbežno, lice će pre ili kasnije početi da vam se sija. Da biste se izborile sa tim, povremeno upotrebljavajte specijalne tupfere za uklanjanje masnoće – ali samo na onim delovima lica koji se izraziro sjaje, da ne biste pokvarile šminku. Pomaže i ako osvežavate lice specijalnim antibakterijskim tonerima, jer time sprečavate preterano sijanje kože i zatvaranje pora, plus i osvežavate šminku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.