Dečaci vas nazivaju debelom

Bilo bi lepo kad bi svi bili ljubazni jedni prema drugima. Nažalost, nije uvek tako, a kad vas vređaju, to može da vas povredi, kao i da vam naruši samopouzdanje – ukoliko vi to dopustite. Pokušajte da to ne primate mnogo k srcu i da nešto i naučite iz takvog iskustva.
Recimo, neki dečak i njegovi prijatelji vas konstantno nazivaju debelom. Možda zaista imate višak kilograma, možda ne, možda ste zapravo mršave, to nije bitno – oni su rešili da vas ismevaju, i to i čine. Pred svima. I to vas boli.
Za početak, pokušajte da sebe prihvatite takvim kakve jeste. To kako izgledate nema nikakve veze s tim kakve ste kao osobe, koliko ste pametne, koliko ste dopadljive kao ličnost. Sve što taj dečko komentariše jeste vaš izgled, što znači da je površan, a površan nepristojan komentar zlobnog momka ne bi trebalo da vas dotiče, ne ako volite sebe i ako ste svesne da je on zloban i da lupeta.
Nabavite neku lepu i, veoma bitno, udobnu odeću, koja vam dobro stoji i u kojoj se dobro osećate. To će vam pomoći da se bolje osećate u sopstvenom telu (na duže staze, i zdrava ishrana i redovno kretanje će vam pomoći da se dobro osećate u sopstvenom telu), a onda će vam i samopouzdanje biti veće. Mogući rezultat toga jeste da vam momci ne upute nikakve uvredljive komentare, jer obično biraju one devojke za koje znaju da će ih njihove reči uznemiriti, ne one koje blistaju od samopouzdanja.
Možete i da imate neki odgovor u rezervi. Dobra je ideja da jednostavno ignorišete uvredljive komentare, ali ako to ne možete, može da pomogne i ako im odgovorite samo: "To je tvoje mišljenje", ili im se zahvalite kao da su vam uputili kompliment. Neće im biti zabavno ako ne mogu da vas uznemire, pa bi mogli i da prestanu. Ono što nikako ne treba da učinite jeste da na uvredu uzvratite uvredom, jer onda neće prestati, već će nastaviti da vas vređaju, a mogli bi da pređu i na nešto grublje.
Ispričajte o celoj stvari porodici i prijateljima; važno je da se radi o osobama koje su vam drage i koje vas bezuslovno vole i u čijoj se blizini dobro osećate. To će vam povećati samopouzdanje, učiniti da se osećate zaštićeno, i smanjiće uznemirenost i povređenost koju osetite kad vas zlobni momci uvrede.
Iskoristite tu situaciju kako biste nešto naučile – mislimo na to da naučite da su neki ljudi skloni tome da vređaju druge, kao i koliko takvi nepažljivi komentari mogu da povrede, što znači da bi bilo dobro da se vi lepo ponašate prema drugima, kako ne biste nekog naveli da se oseća povređeno kao vi kad vas vređaju.
Ako se osećate deprimirano zbog zlobnih reči, i/ili zbog toga popustite u školi, obratite se nekoj starijoj osobi kojoj verujete kako bi vam pomogla. Srećno, hrabro, i ne obraćajte pažnju na zlobnike!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.