U trendu

Devojke: čudan miris „dole“

U pubertetu se s telom dešavaju različite promene, i neke od njih mogu da budu zastrašujuće i navedu vas na ideju da nešto tu nije u redu. Jedan od čestih takvih problema za devojke je kad osete da im je intimna regija dobila miris koji ranije nije imala.
Devojčice "tamo dole" uglavnom nemaju nikakav primetan miris, ali kad dospeju u pubertet, to se promeni. I normalno je da se promeni, jer u vagini nastaje specifična mešavina bakterija i gljivica čiji je cilj da tu oblast čuvaju. Razlikuje se od devojke do devojke kako će koja mirisati u tom delu – i najčešće je tu sve u redu, miris nije simptom bolesti, već tako treba da bude. Ipak, devojke kojima to niko nije objasnio niti ih na to upozorio mogu da se uplaše – i da same sebi naprave problem.
Naime, kad osete taj svoj novi miris, devojke se osete prljavo. Ne žele taj miris tu. Zato se dobro izribaju. Nekada i fizički povrede sebe previše revnosnim trljanjem. Najčešće do toga ipak ne dođe, ali i ne postignu da uklone taj miris koji ih plaši. Ne mogu to da postignu, jer tu treba tako da miriše. Onda devojka nastavi da se pere, vrlo često, sve jačim sredstvima, s dodacima različitih parfema, u nadi da će lepše mirisati. I tim pranjem neadekvatnim sredstvima poremeti vaginalnu floru, i gljivice počnu previše da se množe. Tek tada nastane zaista neprijatan miris. A devojka nastavi da se često pere jakim sapunima, i ne shvatajući da time pogoršava problem i sebe čini sve prijemčivijom za različite infekcije, bez obzira na to što je još uvek nevina.
Ne kažemo da ne treba održavati higijenu intimnih delova tela. Daleko od toga, i te kako je treba održavati. Ali, postoje posebna sredstva namenjena baš za tu regiju, pa je poželjno koristiti njih (ima ih u apotekama, parfimerijama, radnjama s kozmetikom, pa i u većim supermarketima). I ne treba se prati deset puta dnevno – jednom, najviše dvaput je dovoljno, čak i ako zaista imate neku infekciju.
Dakle, bez straha kad dobijete jači miris "tamo dole" – to je normalno, dešava se jer polako postajete žene. Bez straha i ako dobijete malčice sekreta, i to je normalno. I, naročito, bez preintenzivnog i prečestog pranja i bez korišćenja neadekvatnih sredstava – sapun ili gel za tuširanje može dobro da vam opere telo, ali intimna regija zahteva malo drugačija sredstva.
Naravno, treba obratiti pažnju šta se dešava u intimnoj regiji. Ako vam se sekret baš pojača i/ili promeni boju ili miris, to bi mogao da bude znak infekcije, i tada je najbolje posetiti ginekologa. I inače, ako niste sigurne da li je s vama u tom delu sve u redu, dobro je otići ginekologu i informisati se (možete otići ginekologu i ako još uvek niste stupile u intimne odnose, a ako jeste, onda bi svakako trebalo da odete) – vrlo je verovatno da ćete saznati da je sve u redu, a i ako nije, najčešće se radi o nečemu što se uz prave lekove izleči za nekoliko dana.
Bez straha. Normalno je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.