U trendu

Drugarica brine o bolesnoj osobi

Nekim tinejdžerima je najveća briga šta će da obuku prilikom izlaska u diskoteku, ali ima i onih kojima je život znatno teži, na primer, neki član njihove porodice je ozbiljno bolestan i oni brinu o njemu. Ako imate drugaricu ili druga koji su u takvoj situaciji, dobro će im doći sva podrška koju možete da im pružite.
Niste u obavezi da kompletan teret te osobe preuzmete na sebe, daleko od toga. Ali, zamislite njenu situaciju: dok neke vaše drugarice razmišljaju o tome šta će da obuku, ta drugarica ima hronično bolesnu majku o kojoj mora da brine. Bilo bi dobro da ta majka ima profesionalnu negu, kao i da se o njoj brine odrasla osoba, ali nekad to nije izvodljivo, pa tako ispadne da vaša drugarica mora da brine o kućnim poslovima jer je majka suviše bolesna za to, mora da bude negovateljica svojoj majci (ocu, baki, ko je već u pitanju), možda ima i mlađu braću ili sestre o kojima treba da brine – a na sve to tu su i dalje školske obaveze. I, ona je i dalje tinejdžerka, koja bi želela da izlazi i druži se kao i druge tinejdžerke, da upozna nekog momka, da se bavi nekim svojim interesovanjima… Naporan je to život.
Šta vi tu možete da učinite? Možete drugarici da budete podrška. Ako joj je potrebno da je saslušate, da vam se izjada, učinite to – možda ne možete zaista da zamislite kako je to biti u njenoj koži, ali možete da je saslušate. Onda, raspitajte se među prijateljima i među odraslim osobama kojima verujete, možda bi se našao neko da povremeno bude s bolesnom osobom tako da vaša drugarica dobije malo vremena za sebe. Možete nekad i da dođete kod nje i pomognete joj u kućnim poslovima ili drugim obavezama, i to bi joj značilo. Naravno, dobro je i imati razumevanja za njenu situaciju, razumeti da ona ne može da izlazi toliko često kao vaši vršnjaci, i ne osuđivati je zbog toga.
Nije neophodno da iz korena promenite sopstveni život ako imate takvu drugaricu – već i malo podrške, kao i pomoć u podršci sa strane, puno će joj značiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.