Ekologija u svakodnevnom životu (2)

Pisali smo juče o tome da je neophodno brinuti se o životnoj sredini, kao i to da, mada teško da možete učiniti nešto krupno, nije nikakva teškoća da učinite gomilu sitnica – a svaka sitnica pomaže. Evo još nekih sitnica te vrste.
Biljke su veoma bitne jer, između ostalog, prečišćavaju vazduh, pa je tako od pomoći ako posadite nekoliko sadnica ili ako gajite nekoliko kućnih biljaka ili oboje (i napolju i u kući treba da dišete što čistiji vazduh). I u prozoru mogu da se gaje biljke, može i nešto jestivo (peršun i začinsko bilje se lako gaji, a čak i paradajz može da se gaji u saksiji). Kada je biljkama potrebno đubrivo, bolje je da ono bude prirodno nego da se radi o hemikalijama.
Takozvana organska hrana je zdravija jer nije tretirana hemikalijama, pa je dobro kupovati baš takve namirnice onda kada za to imate mogućnosti (kod nas te mogućnosti nisu česte – organske hrane ima malo i, naravno, skupa je). Dobri su i prirodni šamponi i sapuni; to su oni koji su napravljeni od prirodnih sastojaka (obično piše na pakovanju da su prirodni, „natural“ ili nešto slično) – peru podjednako dobro kao i ostali, a nemaju u sebi štetne sastojke za koje ne znate kada će se i da li će se razgraditi jednom kad dospeju u vodu.
Baterije ne spadaju u nešto što se lako razgrađuje, a opet, svi ih koristimo. Dobra je ideja da koristite one koje mogu ponovo da se napune – tako još i uštedite. Kad smo kod punjenja baterija: kad vam se napuni baterija na mobilnom, isključite punjač iz struje – tako štedite struju. Ako birate posude u kojima ćete čuvati hranu, bolje je da budu staklene ili keramičke nego plastične – takve posude su zdravije, plus neće ni zagaditi okolinu jednom kada ih bacite. Ukoliko ste dovoljno stari da vozite, setite se da sva motorna vozila ispuštaju štetne gasove u atmosferu – bolje je da idete biciklom, peške ili javnim prevozom.
Ne morate da učinite sve od navedenog, ali što više, to bolje. I sitnice pomažu, naročito ako te sitnice čini veliki broj ljudi – a krajnji rezultat će biti zdravija okolina za sve koji u njoj žive, uključujući i vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.