U trendu

Hoće li vam grudi porasti?

Neretko se dešava da se tinejdžerke zabrinu zbog svojih grudi, bilo zato što su već velike, bilo zato što nikako da počnu da rastu. Uz to, postoje i razne pričice povezane s grudima, priče koje veze nemaju s istinom. Zato, nije loše znati neke činjenice.
Jedna od čestih pričica o grudima jeste da, ako rano počnu da vam rastu, biće male kad odrastete, a ako kasno počnu da rastu, kad odrastete, imaćete bujno poprsje. Ovo nikakve veze s istinom nema. Kolike će vam grudi biti zavisi od dva faktora: genetike (tu ništa ne možete) i količine masnog tkiva u telu. Grudi se najvećim delom sastoje od masnog tkiva – što ga više imate, dojke će vam biti veće.
Što se genetike tiče, možete mamu da pitate kako je išlo s rastom njenih grudi, kao i s rastom grudi drugih žena u vašoj familiji, bilo s majčine, bilo s očeve strane. Tako ćete dobiti neku predstavu kako bi moglo da bude s vama.
Što se količine masnog tkiva tiče, stvar je vrlo jednostavna. Ako ste "kost i koža", nema šta da vam "ode u grudi". Mršave devojke nemaju velike grudi, ne prirodnim putem. Eventualno postoji šansa da prilično rano (s deset godina, recimo) počnete da postajete buckaste, već tada krenu da vam rastu grudi, budu velike, a onda kasnije, posle dvadesete godine, smršate, tada se može desiti da budete mršave žene s velikim grudima. Izuzev toga, krupnije žene imaće veće grudi, a one mršavije manje. I, grudi u izvesnoj meri porastu u toku trudnoće. Ima žena koje su uvek bile mršave i uopšte nisu dobile grudi, čak i odrasle su bile "ravne kao daska", i dojke su im narasle tek kad su zatrudnele (ni tada nisu postale baš bujne).
Pubertet kod nekih počne ranije, kod nekih kasnije, tako da, i ako grudi još nisu počele da vam rastu, ne znači da treba da se zabrinete. A ako zavidite drugaricama koje su pre vas dobile grudi, nema razloga za to; svima grudi rastu manje-više podjednako dugo, ako kasnije počnu, kasnije će se rast i završiti, a mogu i dodatno da narastu ako se dodatno ugojite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.