U trendu

Ismevaju vas jer ste vegetarijanac

Nije ništa neobično da sredina ismeva nekoga ko se razlikuje, pa ni da stvari postanu i grublje od toga. Različiti na bilo koji način – može se desiti da vas ismevaju i ako vam se način ishrane razlikuje od njihovog, recimo, ako ste vegetarijanac (a već ako ste vegan, to jest ne konsumirate niti koristite ništa što je životinjskog porekla, verovatno vas mnogi "belo" pogledaju kad im to kažete i pomisle da pripadate nekoj sekti).
Zvanično, priča se da je sasvim u redu ako se neko razlikuje, dokle god ne ugrožava druge. U praksi, međutim, oni koji se po bilo čemu izdvajaju često su meta sumnjičavih pogleda, nekada i ismevanja, čak i grubosti – a razumevanja i prihvatanja okoline nešto baš i ne bude mnogo. To se odnosi čak i na one razlike koje u principu ne bi trebalo nikoga da se tiču, recimo, ako ste vegetarijanac. Vi time zaista nikoga ne ugrožavate (osim biljaka koje jedete, ali nešto u svakom slučaju morate jesti), ali, eto, mogu se naći oni kojima to smeta.
Šta ako ste vegetarijanac i ismevaju vas zbog toga? Ignorišite one koji vas ismevaju, najverovatnije se ionako radi o osobama koje ismevaju koga god stignu za šta god stignu. Naravno, ako neko postavi dobronamerno pitanje, želi više da sazna o tome zašto se hranite tako kako se hranite, "kako vam uspeva da preživite bez mesa", možete da odgovorite i objasnite – ko zna, možda još neko prihvati vaš način ishrane. Ono što ne bi trebalo raditi jeste da drugima naturate svoje viđenje stvari, niti da ih vređate (ima vegetarijanaca koji one koji jedu meso optužuju da su zločinci, ili ih na druge načine vređaju). Kao što niko svoje viđenje stvari ne bi trebalo da nameće vama, ni vi to ne bi trebalo da radite drugima.
Nikome ništa ne namećete, samo iz ovih ili onih razloga ne jedete meso, i dobro se osećate, sasvim ste zdravi? U tom slučaju, samo nastavite tako, i ne obraćajte pažnju na one koji vas ismevaju, ili odgovorite nekom nezlobivom šalom – jednom kad vide da ne reagujete i da ne mogu da vas iznerviraju niti uznemire, potražiće novu "žrtvu", a vas će ostaviti na miru. Nije zabavno "bockati" nekoga ko uopšte ne reaguje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.