Ista škola – isti prijatelji

U opuštenim lenjim danima lako je zaboraviti na užurbani školski ritam. Ipak, letu je došao kraj i intenzivnije razmišljate o školi, posebno o budućem društvenom životu. Možda je vaša misija povratak s letnjeg raspusta s potpuno drugačijim imidžom, posvećivanje ličnom razvoju i istraživanje novih mogućnosti, ili ste sami sebi zadali u zadatak da steknete nove prijatelje.

Za neke srećnike ovaj povratak je jednostavniji – čeka ih poznata škola, kao i bliski prijatelji, pa je neophodno samo ponovno povezivanje s ortacima iz razreda. Međutim, oni klinci koji kreću u novu školu razmišljaju o najpogodnijem načinu da se uklope u nepoznatu sredinu.

Kakva god da je vaša situacija, sam početak školske godine je uznemirujući iz mnogo razloga. No, najstresnije je pitanje prijateljstva. Za vreme duge letnje pauze mnogi izgube kontakt s prijateljima iz škole. Ponovno povezivanje može biti teško i zbunjujuće, posebno ako su ostali članovi ekipe sve vreme bili u kontaktu. Takođe, zaista vas može uplašiti situacija u kojoj ste prinuđeni da sklapate nova prijateljstva – bez obzira na to da li ste u novoj ili staroj školi.

Ako vas je porodično putovanje, posao ili neka neizbežna letnja šema udaljila od stalne ekipe, možda osećate da ste isključeni iz društva. Najvažnije je da zapamtite kako su vam oni još uvek prijatelji, samo što se niste videli jedno vreme – to je sve. Verovatno se nisu jako promenili i sigurno jedva čekaju da vam ispričaju mnogo toga zanimljivog.

Neusiljena komunikacija brzo će se uspostaviti ako se budete interesovali za sve ono što ste propustili i ako im ispričate šta ste radili u međuvremenu. Putovali ste na neko neuobičajeno putovanje? Sigurno bi voleli da čuju nešto više o tome. Ukoliko ste naporno radili celog leta, recite im koliko ste novca uštedeli za nov kompjuter, matursko veče ili naredno putovanje, šta god. Najbolji način da postavite stvari na staro mesto je ćaskanje – postavljajte mnogo pitanja, ne štedite na priči o vašem letnjem raspustu i jednostavno se ponašajte kao da niste ni bili razdvojeni.

Kada se početkom septembra ponovo susretnete s prijateljima, pažljivo ih slušajte. Ispričaće vam šta su radili preko leta, tako da ćete gotovo imati utisak kao da ste i vi bili prisutni. Postavljajte pitanja, komentarišite („Nije valjda?“, „Ne mogu da verujem!“) i radoznalo saslušajte sve novosti (čak i ako su zapravo prava gnjavaža). Nemojte previše žaliti sebe („Voleo bih da sam bio tu, ali pošto nisam, ne preostaje mi ništa drugo nego da žalim i ćutim dok pričate o tome…“). Prijateljima ste sigurno nedostajali – ne morate im se jadati kako vam je žao što ne delite zajedničke letnje uspomene. U svakom slučaju, školska godina je period u kome ste najintenzivnije povezani s prijateljima, pa ne bi bilo dobro da se izolujete već na samom početku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.