U trendu

Iz malog mesta u veće

Ima onih koji ceo svoj život provedu u jednom istom mestu; ima i onih koji se sele, nekada i prilično često. Kada se iz malog mesta pređe u neko veće, to može biti veoma zanimljivo iskustvo. Preselićete se u neko interesantno mesto, imaćete prilike da upoznate puno novih ljudi, udaljićete se od starih prijatelja, ali u velikom mestu i u novoj školi sigurno ćete lako steći nove prijatelje – to su neke od optimističnih ideja koje vam padnu na pamet. Naravno, tu je i strah od toga kako će vas novi ljudi prihvatiti, ali ako ste po prirodi druželjubivi, to vam verovatno ne izgleda kao neki problem.

Sve može i da stvarno ispadne lepo i da se bez većih problema uklopite u novu sredinu. U vašim godinama se ionako najlakše i najbrže sklapaju prijateljstva; među starijima to ide znatno sporije i teže. Međutim, kad dolazite iz malog mesta, mogu vas dočekati i ružne reakcije novih poznanika.

Može se desiti da vas nazivaju ružnim imenima (sva se, manje-više, svode na „seljak“ ili „seljanka“), da ismevaju vaš govor ukoliko se razlikuje od njihovog, vaš način oblačenja – praktično, sve po čemu se razlikujete od njih. Naravno, to vas može jako povrediti, dovesti do toga da se osetite užasno usamljeno i odbačeno, i kao najnesrećniji stvor na svetu.

Da bi se to prevazišlo, potrebna je snaga (i ne, ne mislimo na to da se potučete sa nekim, već na snagu ličnosti). Morate biti svesni da nije nikakva sramota razlikovati se od drugih, biti drugačiji, kao i da biti isti kao i svi u vašoj okolini nije nikakva vrlina. To što ste drugačiji možete pokušati da upotrebite kao svoju prednost, kao nešto što vas čini zanimljivim.

S druge strane, ni biti drugačiji nije vrlina samo po sebi. Najbolje je biti otvoren prema svim mogućnostima i usvojiti ono što vam se dopadne – recimo, možete posmatrati kako se oblače oni iz vašeg novog okruženja i iskopirati detalje koji vam se dopadnu. Ma koliko se osećali povređeni, pokušajte da vidite šta je dobro u vašem novom okruženju (a uvek će se naći bar nešto takvo) i da to uvedete i u svoj život.

Ukoliko se samo zatvorite u sebe jer vas odbacuju (što je česta i potpuno razumljiva reakcija), teško da ćete ikada uspostaviti dobru komunikaciju sa svojom novom sredinom. Isto važi i ako se samo tvrdoglavo držite onog što vam je poznato iz vaše stare sredine. Jednom kada budu videli da se prilagođavate novoj sredini, i vaši novi poznanici će verovatno biti skloniji tome da vas prihvate i neće im više smetati što se u nekim stvarima razlikujete od njih (ko zna, možda i oni s vremenom usvoje nešto od vas?). Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.