U trendu

Izbeći opasne situacije

Pod opasnim situacijama može se podrazumevati mnogo šta, ali mi ovog puta mislimo na jedno: silovanje. Premda se na mogućnost silovanja najčešće upozoravaju devojke, nije loše znati da se to može desiti i dečacima (to nema mnogo veze sa seksualnim sklonostima napadača, jer se silovanjem ne izražava seksualna želja, već želja za nadmoći i za ponižavanjem slabijeg). Statistički, ispada da žrtve najčešće poznaju svog napadača: da je to njihov komšija, bivši ili sadašnji dečko, poznanik, rođak, roditelj (ima i toga!)… Ipak, može vas napasti i potpuni neznanac – evo kako da mogućnost da se to desi svedete na minimum.

Ako vam se na ulici ili već negde neko obrati na način koji vas uznemirava, slobodno ništa ne odgovarajte i nastavite svojim putem. Treba biti pristojan – ali nije obavezno uvek biti pristojan i prijatan, naročito ne ako vas neko uznemiri ili uplaši.

Može se desiti da vas neko iz svog automobila upita da mu kažete gde je neka ulica, ili nešto slično. Niste u obavezi da priđete suviše blizu (i tako date vozaču priliku da vas zgrabi i uvuče u automobil) – ako ta osoba ne može dobro da vas čuje, a zaista su joj potrebne informacije, može i da izađe iz kola.

Dešava se i da vas neko prati automobilom i dobacuje ružne komentare – ne ustežite se da pređete na drugu stranu ulice. Ako vas neko peške prati, slobodno potrčite što brže možete ili uđite u prvu prodavnicu ili restoran i zamolite za pomoć. Možete, ako prethodne varijante nisu izvodljive, i da se naglo okrenete i zavrištite iz sveg glasa: time ćete onoga ko vas prati svakako zbuniti, a moguće i uplašiti.

Bitno je znati da napadači uglavnom traže žrtve koje su slabije od njih. To ne znači da morate da budete sposobne da se mlatite s raznim karakondžulama kao Bafi iz serije, ako ako se krećete samouvereno, uzdignute glave i ne delujete skvrčeno i uplašeno, manje su šanse da vas neko napadne. Ako vas napadne, branite se kako god znate i umete (izuzev ako napadač ima oružje – tada je veća šansa da preživite ako ostanete mirni) – napadači niti očekuju niti žele otpor i može se desiti da jednostavno odustanu.

Još jedna dobra ideja jeste da odete na neki kurs samoodbrane, i to iz dva razloga. Jedan je što ćete zaista naučiti neke tehnike kojima možete da se odbranite, a drugi je što će vam savladavanje tih tehnika podići samopouzdanje i time znatno smanjiti šansu da do napada uopšte dođe.

Čuvajte se!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.