Izbegavaju vas jer ste bolji?

Ima onih koji veruju da ih prijatelji izbegavaju jer su u nečemu bolji, da li iz zavisti ili iz nekog drugog razloga. Najčešće, ipak, nije to što ste bolji razlog što vas izbegavaju, već nešto drugo – na vama je da otkrijete šta.
Recimo, imate neke drugarice s kojima ste, kao, super. Ali, one vas izbegavaju. Kad ste se kod zajedničkih prijatelja raspitivale, ispalo je da vas izbegavaju jer ste bolji đak od njih, plus vas roditelji puštaju duže da izlazite. I vama tu ništa nije jasno – pa kakvi su to razlozi za izbegavanje?
Mada zavist prema nekome ko ima nešto što vi nemate a želite (bolje ocene, duži izlaz i slično) može da bude razlog izbegavanja, najčešće je to nešto drugo. Na primer, imate bolje ocene nego vaše drugarice pa ste zbog toga uobražene, gledate ih s visine, ili im nešto "popujete" i tretirate ih kao niže od sebe. Ili, ne smatrate ih lošijim od sebe, ali one neke vaše postupke smatraju za omalovažavanje. Možete duže da ostanete u diskoteci nego one? Možda im gunđate što zbog njih morate ranije kući, a vama se još ostaje, a možda se one plaše da ih smatrate za "smorove" jer ne mogu da ostanu toliko dugo kao vi.
Ukoliko ste u situaciji sličnoj opisanoj, zamolite te drugarice, ne nekog sa strane, da vam kažu šta im kod vas smeta; uz to, bez optuživanja im recite da vam deluje kao da vas izbegavaju i da vas to boli, moguće je da one nisu ni svesne da vama smeta njihovo ponašanje, recimo, nisu vas pozvale da izađete s njima jer su smatrale da ćete sigurno odbiti i ostati kod kuće da učite kako biste zadržale dobre ocene.
Kad dobijete neki odgovor, nemojte smesta nešto da kažete na to, zastanite i razmislite. Normalno je da ćete, ako vam kažu da ih na neki način povređujete, želeti smesta da se branite i da kažete da niste to tako mislile, ali nemojte. Ne odmah. Razmislite prvo o njihovim rečima – možete da poreknete da ste nešto mislile kao omalovažavanje, ali ne možete da poreknete da je njih nešto zabolelo; objasnite šta ste svojim postupkom zapravo mislile, i pokušajte da se ubuduće ne ponašate na taj način ako im to smeta.
Uz otvorenu komunikaciju moguće je sporazumeti se i dogovoriti se. Najgore je kad niko ništa neće da kaže, pa možete samo da nagađate kako se osećaju i šta stvarno misle.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.