Jezik koji profesori razumeju (2)

Problem: treba vam više vremena za referat.

Kad reagovati: kao i u slučaju ponovnog kontrolnog – čim shvatite da vam je potrebno još vremena, zamolite profesora da vam produži rok. Što pre – to bolje, narode!

Recite: „Znam da to nije vaš običaj kad su referati u pitanju, ali treba mi još nekoliko dana zbog toga i toga.“

Nemojte reći: „Ovaj rok je suviše kratak. Nema šanse da završim rad na vreme!“ Hej, izgleda da će svi ostali predati svoje radove na vreme.

Upozorenje: ekstra vreme podrazumeva i dodatni pritisak. Vaš referat mora biti rad genija vredan Pulicere nagrade (ako ste već dobili nekoliko dana „fore“). Razmislite da li to zaista možete pre nego što izustite ovu molbu.

Problem: sreli ste zastrašujućeg profesora u restoranu dok ste večerali sa roditeljima.

Kad reagovati: ako je očigledno da ste ga primetili, morate uložiti trud (ravan osvajanju Mont Everesta) i otići do njega. Osmeh na lice, mahnite, priđite i…

Recite: „Dobro veče, profesore. Kako ste? Hteo bih da vas upoznam sa svojim roditeljima.“

Nemojte reći: baš ništa. Ako se budete pretvarali da ga ne poznajete, posumnjaće u vašu zrelost, ili (šokantno) možete povrediti njegovu sujetu.

Upozorenje: duboko udahnite pre no što krenete u njegovom pravcu. Ne treba vam nervozno čavrljanje – tako ćete lupiti neku glupost. Takođe, nemojte se predstavljati ljudima koji su u društvu vašeg profesora. Neka vas on predstavi ukoliko želi. Konačno, ne zapitkujte o tome kakvi su mu dalji planovi za to veče. To se vas ne tiče.

Problem: treba vam profesorova preporuka za stipendiju, seminar, honorarni posao…

Kad reagovati: najbrže što možete. Ne možete očekivati da vam zauzeti profesori napišu preporuku u jednom danu. Morate im ostaviti podosta vremena.

Recite: „Ako imate vremena, bila bi mi čast da mi napišete preporuku za… Verujem da vi poznajete moje mogućnosti u toj i toj oblasti i možete reći nešto o mojim uspesima.

Nemojte reći: „Možete li da mi napišete preporuku večeras? Treba mi za sutra ujutru.“

Upozorenje: ako želite da preporuka bude savršena, dajte svom profesoru dovoljno vremena i objasnite šta bi posebno trebalo istaći u njoj, u zavisnosti od toga za šta vam ta preporuka treba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.