Kad da bacite neke stvari

Zašto sve što je lepo ima kraj… Ahem, malo smo se zaneli. Na vašu (možda) žalost, ovo neće biti tekst o nesrećnim ljubavima, već o nečemu mnogo praktičnijem. Naime, kada je vreme da bacite neke stvarčice – a proizvođač se nije potrudio da vas o tome obavesti na etiketi?
Maskara: jednom kada počnete da je upotrebljavate, tubicu morate baciti nakon tri meseca, čak i ako niste baš mnogo potrošile. Zašto tako brzo? Ta tubica je pravi rasadnik štetnih bakterija, što nikako ne možete izbeći zbog specifičnog načina upotrebe. Ukoliko ne bacite tubicu posle tri meseca, rizikujete infekciju oka (u svim varijacijama – konjunktivitis, upala kapaka…). Lak za nokte: tu je situacija nešto bolja; jednom kada ga otvorite, traje i do godinu dana. Čim se flašica otvori, pojedine supstance počnu da isparavaju, pa se lak zgušnjava. To možete ublažiti tako što ćete, jednom kad počne da se zgušnjava, dodati nekoliko kapi acetona u flašicu laka, zatvoriti je i dobro promućkati.
Patike za trčanje: treba ih zameniti novim nakon pretrčanih 300-400 kilometara, bez obzira na to da li su se raspale ili ne. Posle tolikog trčanja, patike izgube elastičnost, pa postoji povećana mogućnost povrede. Grudnjak: traje između šest meseci i godinu dana; posle toga, gubi svoju funkciju, jer izgubi elastičnost. Da bi vam potrajao što duže, dobra ideja je da ga perete u hladnoj vodi i da ga ne cedite.
Brijač za noge (ukoliko uopšte koristite brijač, naravno): bacite ga posle tri brijanja. Naime, posle tog vremena, oštrica će početi da se "lista", pa možete da se povredite (oderete ili dobijete sitne posekotine, da budemo precizni). Hidratantna krema: otvoreno pakovanje traje do godinu dana, neotvoreno dve. Svakog puta kad nanosite kremu, zahvatate prstima iz teglice; podrazumeva se da to radite čistim rukama, ali ipak nisu sterilne – i tako svakog puta unesete malu količinu bakterija koje se potom množe.
Ukoliko se desilo da vam je preostalo malo kreme za sunčanje sa letovanja, bacite je – neće vam koristiti sledeće godine. Zadržaće isti miris i izgled, ali će se hemikalije koje treba da odbijaju sunčeve zrake razgraditi, pa vam ova krema neće biti ni od kakve koristi.
Koliko stvari za bacanje… Dobro; ionako pravila feng-šuija nalažu da bacite sve što vam ne treba i što ne upotrebljavate (naravno, i ono što vam šteti), ili ćete gomilati negativnu energiju oko sebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.