Kad drugarici morate reći istinu?

Neki bi se možda upitali kakvo je to pitanje u naslovu – a kad bi to pa trebalo slagati drugaricu? Onda zastanete… Dobro, nađe se poneka situacija kad baš i ne kažete istinu. Premda laži u principu nisu dobre, ima slučajeva kada je ipak bolje „ulepšati istinu“ ili jednostavno držati jezik za zubima. Opet, ima i nekih situacija kada drugarici apsolutno morate reći istinu – za njeno dobro. Evo koje su to situacije.

„Porašće.“ Frizerka vaše drugarice se malko zanela sa makazama, a rezultat toga je da je sirota devojka došla u školu sa zaista katastrofalnom frizurom. Ovde nema smisla lagati (to jest, reći joj da joj je super frizura), pošto je previše očigledno da joj je kosa znatno kraća i u lošijem izdanju nego što je to vaša drugarica želela. Sve što možete da joj kažete jeste da će joj kosa porasti, pa će opet biti ona stara.

„Dečko ti je stvarno kreten!“ U principu, ne treba se mešati u tuđe veze, ali ukoliko se dečko vaše drugarice zaista loše ponaša prema njoj i radi joj ružne stvari iza leđa, to joj treba reći, jer to svakako ima pravo da zna. Samo, oprez! Dobro proverite činjenice pre nego što joj ocrnite dečka njenih snova!

„On nije za tebe!“ Vaša drugarica nema nikakve šanse kod dečka koji joj se dopada. To znate vi, a to zna i čitava škola. Uopšte se ne radi o tome da je on loš tip, ili da je ona „sva nikakva“ – dečko jednostavno nije zainteresovan i tu pomoći nema. Naravno, zaboleće je ako joj kažete da je on jednostavno neće – bolje je reći joj da on nije za nju. To je potpuna istina, i to istina kojom biste mogli drugaricu da poštedite nekoliko meseci uzaludnog potajnog nadanja da će je, možda, ipak pozvati.

„Ovaj, pokazaću ti neke super plesne pokrete, videla sam ih nedavno na televizijskom programu…“ Ruku na srce, vaša drugarica ne ume da igra. Pravi nekakve ludačke pokrete kojima bi mogla da povredi i sebe i druge, kao i da se žestoko izblamira. Naravno, to joj ne treba reći tim rečima, niti u diskoteci, pred svima – u njenoj sobi, dok tračarite, predložite joj da joj pokažete neke plesne pokrete (proglasite ih novim i „kul“) i zatim je ubedite da fenomenalno izgleda kad tako igra.

„Ova odeća ti ne stoji baš najbolje.“ Sa drugaricom ste u šopingu i ona isprobava neku krpicu koja baš i ne ističe njene prednosti – zapravo, krije ih, a ističe ono što bi trebalo prikriti. Bolje je odmah joj iskreno reći da joj ta odeća loše stoji (nipošto da ona u tome loše izgleda), nego da potroši novac na nešto za šta će ubrzo (ali prekasno) uvideti da ne želi to da nosi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.