Ljubavna opsesija

Marinina najbolja prijateljica smuvala se sa dečkom svojih snova. Sada ne želi da bude ni sa kim drugim osim sa njim. „Potpuno je nestala iz mog života“, kaže Marina. „Izgleda kao da je umrla.“ Ali Marina ne govori o vama, zar ne? Ili možda, ipak…

Opsesija znači da vašim mislima dominira samo jedna jedina ideja. Ako ste opsednuti onim koga volite, mislite da živite samo za tu osobu. Postoji, međutim, ogromna razlika između onoga on mi je bitan u životu i jedino je on bitan u mom životu.

Naravno da je normalno da razmišljate, maštate i sanjate o svojoj ljubavi. Ali ako je ta osoba i bukvalno sve na šta mislite – prestanite. Ukoliko je objekat vaše fiks-ideje čak i neko ko nije zainteresovan za vas, zapitajte se vredi li zanemariti svoj život zbog nečega što se neće ni desiti.

Da li umete da prepoznate kada osećanja izmaknu kontroli? Ako instinktivno osećate da ste prešli tanku liniju i sumnjate da postajete opsesivni, verovatno to i jeste. Ukoliko osećate da nikako ne možete da kontrolišete svoje emocije, da ste preplavljeni osećanjima, može se desiti da postanete opsesivni.

Pa šta kažete? Hej, biti opsesivan je ozbiljna stvar. U ekstremnim slučajevima možda nećete moći da kontrolišete ni svoje ponašanje. Verovatnije je da vas opsednutost može dovesti do toga da zaboravite na sebe, na ono što volite ili ne volite, na svoja uverenja i snove. Nikada ne dozvolite da neko drugi bude smisao vašeg života.

Evo nekoliko znakova upozorenja koji vam mogu pomoći da shvatite da li ste pobrkali ljubav i opsednutost:

  – želite samo da budete sa njom/njim,

  – ništa ne radite bez nje/njega,

  – izbegavate obaveze, bežite sa časova da biste bili zajedno,

  – menjate se da biste ličili na nju/njega (postajete vegetarijanac samo zato što ona/on ne jede meso itd.),

  – osećate se kao da biste umrli ako bi vas ostavila/ostavio,

  – dopuštate da vas zapostavlja,

  – govori vam da joj/mu ne date da diše,

  – prijatelji i porodica govore vam da ste suviše vezani za nju/njega.

Prepoznali ste se u svemu tome i ipak tvrdite kako ste samo ludo zaljubljeni, ali ne i opsednutni? Zaljubljenost, to jest zatreskanost, razlikuje se od opsesivnog ponašanja. Zaljubljeni ste ako povremeno prođete pored njegove kuće, opsednuti ste ako tuda prolazite svakoga dana ili čak „visite“ u blizini. Zaljubljeni ste ako je čekate posle časova, opsednuti ste ako špijunirate s kim izlazi iz škole. Zaljubljeni ste ako joj šaljete mejlove, opsednuti ako čitate njenu poštu. Zaljubljeni ste ako ga ponekad pozovete, opsednuti ako ga zovete ponovo i ponovo i ponovo. Zaljubljeni ste ako razmišljate o tome kako da se smuvate. Opsednuti ste ako fantazirate o tome kako da se otarasite njegove devojke. Zaljubljeni ste ako čuvate njegovu sliku koju ste pronašli u novinama, opsednuti ste ako ga tajno fotografišete. Zaljubljeni ste ako ga pozovete na sastanak, opsednuti ste ako ga prisiljavate na to da izlazi sa vama nakon što vas je odbio.

Ako sumnjate da ste postali opsednuti, preduzmite odgovarajuće korake. Izađite i provedite neko vreme sa najdražim prijateljima (ali ne i sa njim), radite ono što najviše volite (bez njega) i, što je najvažnije – neka vam neko pomogne da sredite svoja osećanja prema toj osobi.

Ne zaboravite, opsednuto se rimuje sa posednuto, te reči imaju mnogo toga zajedničkog.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.