U trendu

Kad internet nasilnici budu uhvaćeni

Maltretiranje u bilo kom obliku je ozbiljna stvar, ali dobro je to što ne morate biti žrtva. Pisali smo već o tome kako se boriti protiv internet nasilnika, kao i kako otkriti o kome se radi – najčešće tako što ćete kontaktirati provajdera koji hostuje nasilnika. Jednom otkriven, nasilnik može biti i kažnjen.
Nekada je za otkrivanje identiteta nasilnika neophodno obratiti se policiji, jer provajderi ne sarađuju uvek. Policija neće reagovati ako se radi o začikavanju ili o jednoj ili dve neprijatne poruke, ali ako se neprijatne poruke ponavljaju ili su preteće (poruka kojom vas nagovaraju na samoubistvo tretira se kao pretnja smrću), to je očigledno zlostavljanje i/ili pretnja telesnom povredom ili smrću, i policija bi po službenoj dužnosti morala da reaguje. A ako im se obrati policija, svaki provajder će biti voljan da pomogne u otkrivanju identiteta nasilnika, jer niko ne želi da mu zabrane rad zato što je pomagao maltretiranje deteta. Neprijatne poruke možete dobijati i putem mobilnog. Te poruke ne mogu biti u potpunosti anonimne, jer se vidi broj s koga su poslate, čak i ako ne znate čiji je to broj – a onda vi ili vaši roditelji možete, nakon što ste vi sačuvali te poruke (obavezno ih sačuvajte!), videti po broju o kojoj se telefonskoj kompaniji radi i tražiti da ukinu taj broj ili bar da vlasniku broja onemoguće slanje poruka.
Jednom kada je nasilnik uhvaćen, mogu se preduzeti različite mere. Možete se obratiti direktoru vaše škole ako se radi o nekome iz iste škole, ili direktoru škole u koju ta osoba ide (ovakva vrsta internet maltretiranja često je samo nastavak maltretiranja u školi), i taj učenik ili učenici će biti kažnjeni. A ako je nasilje spadalo u krivična dela, možete se obratiti i policiji (naravno, ako ste sačuvali dokaze) i sudskim putem goniti nasilnika. Sud će onda odrediti kaznu.
Šta bi od internet nasilja moglo da spada u krivična dela? Ponavljano maltretiranje (maltretiranje, ne samo začikavanje) u bilo kom obliku (putem mejla, poruka na forumima ili u čet-sobama…) uz pretnje po život i telo ili bez njih. Ponavljane sugestije da se ubijete, ponavljane pretnje fizičkim nasiljem, uništavanjem imovine, nasiljem nad porodicom, prijateljima, kućnim mezimcima ili nad bilo kim. Pretnja da će biti počinjeno kriminalno delo. Postavljanje vaših ličnih podataka na javnom forumu. Postavljanje vaših ličnih podataka (mejl adresa, MSN ili ICQ broj, adresa, telefon, vaše ime) na javnom forumu, u čet-sobi ili na nekom sajtu, naročito ako bi iole inteligentnoj osobi bilo jasno da bi takvo objavljivanje vaših podataka moglo dovesti do toga da dospete u opasnost ili da dodatno budete uznemiravani. Čak i bez posebnog zakona o kompjuterskom kriminalu, ovo su sve krivična dela (može se, u nekim slučajevima, dodati i lažno predstavljanje, kleveta (neko u vaše ime izjavi da ste prostitutka, na primer), duševna patnja koju ste pretrpeli…).
Važno je da upamtite: internet nasilnika je moguće naći i protiv njega je moguće boriti se – najčešće će biti manji od makovog zrna čim ga poseti policija i čim njegovi/njeni/njihovi roditelji saznaju za celu stvar. Nemojte samo trpeti i biti žrtva – borite se i pobedite nasilnike!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.