U trendu

Kad menstruacija kasni (1)

Biti žensko ume da bude prava gnjavaža i da donese neke strahove koji vam se nimalo ne dopadaju. Jedna od takvih stvari je menstruacija. Možda ste s nestrpljenjem dočekale prvu menstruaciju, jer ona znači da polako od devojčice postajete devojka i da ćete postati žena (plus, ako je već i vaše drugarice imaju, ni vi ne želite da "zaostajete"), a možda i niste bile preterano oduševljene time što ste je dobile. Najčešće, jednom kada dobijete menstruaciju, ona vrlo brzo prestane da bude novost i mnogima postane samo gnjavaža koju moraju da istrpe (mogući bolovi u stomaku, problemi s varenjem, pogoršan ten "onih dana", iscrpljenost od gubitka krvi…). Nekada, menstruacija postane i izvor straha – preciznije rečeno, to što vam je menstruacija izostala postane izvor straha.
Svaka devojčica i devojka koja već ima menstruaciju zna za jedan od mogućih razloga izostanka menstruacije – trudnoću. Trudnoća je nešto što vam u tinejdžerskim godinama definitivno nije potrebno. Premladi ste da budete roditelji; niti ste se dovoljno "naludovali" pa da želite da se u potpunosti posvetite potrebama jedne bebe, niti ste završili školu, niti imate posao od koga biste izdržavali dete… Ukratko, izostanak menstruacije može da vas navede da se osećate užasnuto.
E, sad, ono što treba da znate jeste da postoje različiti razlozi za izostanak ili kašnjenje menstruacije, a trudnoća je samo jedna od mogućnosti. Pre svega, da li ste ikada imale seksualan odnos, ili vam je, nekim drugim putem, sperma nekog dečaka ili muškarca dospela do intimnih organa? Ne verujte u priče koje je tu i tamo moguće čuti, da je ta-i-ta devojka zatrudnela tako što je bila u kadi u kojoj je pre nje bio neki dečko, ili preko WC šolje, preko bazena… Takve priče spadaju u urbane legende. Premda postoji teoretska šansa da se nešto slično desi, ta šansa je toliko mala (recimo, jedan prema nekoliko milijardi) da je u potpunosti možete zanemariti. Dakle, ako niste dospele u kontakt sa spermom, niste ni trudne – menstruacija vam kasni iz nekog drugog razloga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)