Kad ne želite da rešite sukob (2)

Treba da dođete do, da tako kažemo, korena problema; ili, kao što bi vas pitali na času istorije: dobro, čuli smo koji je neposredni povod za sukob, a šta je zapravo bio uzrok? Zbog čega želite taj sukob?

Jednom kada odgovorite na to pitanje, znaćete koji je vaš pravi problem sa tom osobom. Recimo, vaša nekadašnja najbolja drugarica i vi ste se u međuvremenu promenile – i vi jednostavno ne želite više da se družite s njom, a ne znate kako to otvoreno da joj kažete. Bolna istina, ali – šta je, tu je. Možda mislite da vaša majka ionako previše troši na, po vama, nepotrebne stvari, ili da vas forsira u školskim predmetima jer njoj škola nikad nije išla, ili previše obraća pažnju na to šta komšiluk priča kada se vraćate sa žurki. Jednom kada budete znali pravi uzrok sukoba, moći ćete da pokušate nešto da učinite i da to rešite. Kako?

Starom dobrom komunikacijom; recimo, skupite hrabrost, pozovete drugaricu da izađete na kafu i pažljivo joj kažete da mislite da se vas dve više ne slažete baš najbolje i da bi možda bilo bolje da svaka nastavi svojim putem – to nije kompletan prekid komunikacije, jer ćete se svakako viđati u školi (ako idete u istu školu), ili ste čak u istoj „ekipi“, ili u istom komšiluku. Dakle, samo više nećete biti toliko bliske (ona se više neće osećati obaveznom da sluša vašu ljubavnu poeziju, koja je baš i ne zanima, a ni vi više nećete morati da slušate njene jadikovke o petom dečku sa kojim je raskinula tog meseca). Možete zamoliti majku za razgovor i obazrivo (jer ona sigurno ne želi da vas povredi – čak i ako zaista greši u nečemu, čini to nenamerno i ne zato da bi vas zabolelo) joj objasniti u čemu mislite da je problem između vas dve.

Ako problem seže toliko duboko da dovede do svađe koju ne želite da razrešite, ni cela ova priča koja sledi posle toga (razmišljanje o pravom problemu i njegovo rešavanje) neće biti bezbolna; bar ne u najvećem broju slučajeva. Ipak, razrešenje će vam pomoći – raščistićete situaciju i, uprkos mogućem bolu, biće vam lakše da je i to konačno rešeno i da je najzad iza vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.