Kad su oni nasilni i ljubomorni

Dešava se da se tinejdžerka zaljubi u nešto starijeg momka i da bude veoma srećna jer se stariji momak interesuje za nju i tretira je kao odraslu, a ne kao klinku, i čak joj ne smeta ni to što joj on deluje malo ljubomorno. Međutim, ovakve veze mogu se pokazati kao veoma problematične.

Kako izgledaju ti problemi? U početku ne izgleda kao da ima bilo kakvih problema – devojka je zaljubljena, a momak je fin prema njoj. To što deluje malčice ljubomorno i raspituje se o svakom njenom potezu ona shvata kao još jedan znak njegove ljubavi i brige za nju. A ni ti momci koji se kasnije pokažu kao problematični ne otkrivaju svoje pravo lice odmah.

Međutim, kako vreme odmiče, oni postaju sve posesivniji. Trude se da devojku odvoje od prijatelja i porodice, čak im vrlo brzo nakon početka veze (recimo, samo dve-tri nedelje od početka zabavljanja) predlože da se presele kod njih. Nekim devojkama ovakvo ponašanje bude znak za uzbunu i odbiju ponudu ili i raskinu. Međutim, neke budu ponosne i osećaju se kao „velike“, jer ih odrastao čovek tretira kao sebi ravne i shvata ih veoma ozbiljno (barem tako one shvataju njegove postupke), pa pristanu da pređu kod njega. Tada počinje neka vrsta kućnog pritvora.

U ovakvoj situaciji čest sledeći korak je da momak devojci zabrani da ide bilo kud, osim u školu. Zabrani joj komunikaciju s bilo kim – s roditeljima, prijateljima… Tu već počinje i psihičko (uvrede i ponižavanja) i fizičko zlostavljanje. A devojka to neko vreme trpi, delom iz straha od toga šta će joj se desiti ako se usprotivi, delom jer se nekako oseća krivom, kao da stvarno nešto nije u redu s njom.

Kraj ovakve priče? Dešava se čak i smrtni ishod, kada momak postane izuzetno fizički nasilan. Devojka najčešće bude fizički veoma povređena, nekada joj uspe da se vrati kod roditelja i dobije policijsku zaštitu (odnosno, nakon tužbe, momak koji ju je zlostavljao ili završi u zatvoru ili mu bude zabranjeno da joj priđe), nekada joj ne uspe nego ostane s nasilnikom. U svakom slučaju bude veoma povređena, mada, ako se vrati prijateljima i porodici, ima šanse da se s vremenom oporavi.

Poenta ove priče? Budite oprezne sa starijim momcima. Nemojte se stideti svojih godina, a ako se stariji momak (odrastao, a vi ste još maloletne) interesuje za vas, upitajte se o čemu se tu radi. Odrasla osoba bi morala da bude veoma nesigurna (što može da se ispolji kroz ljubomoru i nasilje) da bi želela vezu s tinejdžerkom – može on da smatra da neka tinejdžerka izgleda seksi, naročito ako izgleda starije od svojih godina, ali da nešto stvarno pokuša s osobom koja je za njega ipak dete? Ne smatra on takvu osobu sebi ravnom, samo vidi mladu osobu koju može da kontroliše i strahom natera na poslušnost, ili bar osobu premladu i preslabu da bi mogla da ga povredi. Da i ne spominjemo da je seksualni odnos između maloletne i punoletne osobe protivzakonit.

Zato, čuvajte se. Ma koliko želele da delujete zrelo i da svima pokažete da niste klinke, ipak je najsigurnije da za ljubavnu vezu birate vršnjake – i to one koji nisu ni ljubomorni niti pokazuju sklonost ka nasilju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.