U trendu

Kad vas „uhvate na delu“

Kod svoje ste kuće. Sedite s dečkom ili devojkom. Ljubite se, mazite se, stvari sve više postaju „vruće“ – i baš tada naiđu vaši roditelji. Ne možete da poverujete da ste toliki baksuz, osećate da ste se totalno izblamirali, najradije biste u takvom trenutku samo iščezli s lica planete – kad bi bilo moguće.

Joj, koji blam! Vaši roditelji su najverovatnije odmah izleteli iz sobe, s olakšanjem ste shvatili da ne nameravaju iste večeri da vam drže pridike, već ste se ponadali da ćete svi moći da se pretvarate da se ništa nije desilo, ali već sledećeg dana majka vam predlaže posetu ginekologu (ako ste žensko), ili vas majka ili otac (zavisno od toga da li ste devojka ili dečko) pozivaju na „ozbiljan razgovor“. Uf. To je stvarno da čovek poželi da se nikad nije rodio!

Ma koliko se nezgodno osećali u ovakvoj situaciji, pokušajte da zamislite kako se osećaju vaši roditelji – ako ni zbog čega drugog, onda zato da skrenete sebi misli s tog groznog osećaja blama. Za vaše roditelje kao da je juče bilo kad ste vi bili bebica koju hrane na cuclu i kojoj menjaju pelene, tako da osećaju još veći blam nego vi što su vas „uhvatili na delu“. S druge strane, kao odgovorni ljudi, znaju da svom potomku tinejdžeru treba da objasne neke stvari, radi vašeg zdravlja i bezbednosti.

Ako vam se desi da vam roditelji naiđu u najnezgodnijem trenutku, olakšajte im malo! Ne samo zato da bi se oni osećali bolje (što bi svakako bio motiv za svaku pohvalu) već i zato što ćete time olakšati sebi. Kada ostanete ponovo nasamo s njima, pokažite im koliko ste zreli. Recite im šta znate o seksualnosti i o zaštiti i pitajte ih ono što vam nije jasno ili što biste voleli da saznate.

Ovakvim postupkom umirujete strah svojih roditelja od toga da ste se prerano upustili u nešto za šta još uvek niste spremni i smanjujete njihov strah od toga da možete biti povređeni. S druge strane, naročito ako ste devojka, pitanjima o onome što još uvek ne znate pokazaćete roditeljima i da je vaše seksualno iskustvo i dalje daleko od bogatog, pa ćete tako i smiriti roditeljski „joj, šta naša mala devojčica radi!“ strah.

Ukratko: smirenom reakcijom na veoma nezgodnu situaciju umirićete roditelje, znatno smanjiti sopstveno osećanje blama i osigurati sebi veću slobodu nego što ste je imali ranije – recimo, neće biti nikakav problem da pozovete svog dečka ili devojku da prespavaju kod vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.