U trendu

Kako postati strpljiviji?

Uh, baš ste nestrpljivi! Kad vam je do nečeg stalo, ne možete to nikako da dočekate (da se vidite sa prijateljima, odete na žurku, vidite se sa simpatijom…). Majka vam je obećala nove patike? Super, presrećni ste – možete li sad odmah u kupovinu? Morate da čekate u redu? Joj, užas, nervozno se vrpoljite, odbrojavate koliko je još ljudi ispred vas, razbesni vas kad neko upadne preko reda…
Nestrpljivost nije samo tinejdžerska osobina – i mnogi odrasli se pate sa njom. Nestrpljenje nije problem ako nije izraženo, ali ako stalno osećate nestrpljenje zbog nečega, to vas može učiniti konstantno nervoznim, a to nije baš prijatno. "Hoću sve i hoću to sad ili ću da umrem" čest je stav i, mada može delovati zabavno na mlađoj osobi, nije baš zdrav – teško da se lepo osećate ako se stalno nervirate jer niste odmah dobili ono što želite.
Neko bi vam možda rekao da se tu ništa ne može – nestrpljivi ste jer ste temperamentna osoba, a temperament se nasleđuje (ako ne verujete, pogledajte onu svoju tihu drugaricu koja uvek sve uspe da "iskulira" i koju nikad ništa ne iznervira – da li mislite da ima šanse da se vi ikad tako ponašate?). Mada je tačno da se temperament delom nasleđuje, to ne znači da ste kao robot programirani da se na određeni način ponašate. Postoji zgodan trik da kod sebe razvijete strpljenje i da se manje nervirate.
Kakav trik? Kad se sledećeg puta iznervirate što nekog ili nešto morate dugo da čekate (o čemu god da se radi), obratite pažnju na pet stvari oko sebe. Kojih pet stvari? Nije bitno – važno je da uočite pet stvari oko sebe (može i više) i da obratite pažnju na njih: jedna stvar, druga stvar, treća stvar, četvrta stvar, peta stvar. To će vam skrenuti pažnju sa čekanja i osećaj nervoze će proći – nakon što ste se, makar i na ovako veštački način, zainteresovali za pet različitih stvari, teško da ćete još uvek biti nervozni, plus će vam i vreme brže proći.
S vremenom ćete se navići da ovaj trik primenjujete kad god na nekog ili nešto čekate. Pored toga što ćete znatno manje osećati nervozu, postaće vam i interesantno šta sve može da se primeti ukoliko obratite pažnju – a to vam, između ostalog, može dati i mnogo novih interesantnih tema za razgovor u društvu, što je uvek "kul" i popularno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.