Kako raskinuti?

Grozno boli kada ste ostavljeni, ali ni raskinuti nije nimalo lako. Boli i kad raskidate, a pošto je "akcija" na vama, treba još i da se potrudite da to obavite na što bezbolniji način – ako nešto takvo uopšte postoji.
Bezbolan način da raskinete s nekim ne postoji, ali možete se potruditi da ne ispadnete "kreten", neko čiji će se postupak kasnije prepričavati u top-listama najgorih raskida svih vremena. Kako to izvesti?
Prva stvar: učinite to licem u lice, nipošto preko telefona, poruke, mejla… Izuzetak je, naravno, situacija kada je veza bila s nasilnikom – od njih se treba držati što dalje. Duboko udahnite. Upamtite da radite pravu stvar – uskoro treba reći istinu bivšem dečku ili devojci, to je jedino fer. Recite im da želite da raskinete, a zatim im dajte vremena da to dopre do njih (pod vremenom mislimo na nekoliko minuta, ako im je to potrebno, a ne na godine tokom kojih će oni pokušavati da vas vrate).
Može se desiti da pokušaju da vas ubede da im pružite još jednu šansu. Saslušajte ih, a zatim im recite da ste već odlučili i da želite da raskinete. Recite im (iskreno!) i kakav biste dalji odnos želeli s njima, želite li da budete prijatelji, poznanici, ili da izbegavate jedno drugo. Naravno, to neće biti "zacementirani" odnosi; nakon nekog perioda neviđanja, možete poželeti da zajedno odete na sok, ili se može desiti da kasnije zaključite da prijateljski odnos među vama ne funkcioniše i da ga prekinete. Saslušajte šta imaju da kažu povodom odnosa koji predlažete. Poštujte njihove želje u vezi s novim odnosom. Kad požele da okončaju razgovor, pustite ih da idu, nemojte odugovlačiti pokušavajući da ih utešite. Isto tako, nemojte ni njima dopustiti da vas zadržavaju satima nakon što ste rekli ono što imate.
Još neki saveti. Budite iskreni, jer, iako će raskid neminovno boleti, iskrenost pomaže da se sačuva mogućnost prijateljstva. Onda kad osetite da više ne želite vezu s tom osobom, recite im to, nemojte iz straha od raskidanja produžavati vezu u kojoj više ne želite da budete – tako biste samo dodatno iritirali sebe i dodatno povredili i sebe i osobu za koju vas vežu lepe uspomene.
Hrabro!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.