U trendu

Ko voli – duže živi

Ima onih koji smatraju da je „kul“ stalno biti namršten, mračan, nedruželjubiv, uvek imati cinične komentare, gunđati na sve i prema svakome pokazivati antipatiju. Ne dajte se zavarati: i takve osobe umeju da se zaljube i da žele prijatelje – samo se boje da pokažu osećanja. Plus, i kad imaju tako lepa osećanja, nije retkost da ne dopuštaju sebi da ih razviju, sve iz straha od toga da bi mogli da budu povređeni. E, sad, pored toga što biti večiti mrgud baš i nije „kul“, postoji još jedan, ozbiljniji problem: takav stav može da skrati život (onima koji ga imaju, ne svima ostalima).

O čemu se ovde radi? O tome da najnovija naučna istraživanja pokazuju da je voleti ne samo „kul“ već i da produžava život. Ne govorimo samo o ljubavi između dečka i devojke (mame i tate i slično), već i bilo kom obliku ljubavi: ljubav prema porodici, prema prijateljima, prema svojoj omiljenoj tetki (baki, deki, bilo kom srodniku). Može čak i kad se zaljubite i filmsku zvezdu ili poznatog pevača ili pevačicu (sportistu, bilo koga).

Isto tako, to može biti i ljubav prema filmovima uopšte, prema muzici, knjigama, svom omiljenom školskom predmetu, sportu koji trenirate, hobiju koji imate… Ljubav u bilo kom obliku, prema bilo kome ili bilo čemu. Sve vam to produžava život. Kako?

Sigurno vam se već desilo da, kada ste sa osobom koju volite, ili radite ono što stvarno volite da radite, izgleda kao da je vreme stalo, ili da je prošlo pet minuta, a prošla su dva sata. Ovo nije samo doživljaj u vašem mozgu – i vaše telo na sličan način doživljava vreme. Tačan mehanizam produžavanja života nije utvrđen – delom svakako ima veze s povećanom proizvodnjom hormona sreće, koji jačaju imunitet i na taj način vas čine zdravijim, samim tim i dugovečnijim – ali jeste potvrđeno da osobe koje vole žive duže.

Ne znamo kada će se tačno znati nešto više o ovoj temi, ali to svakako ne treba da vas spreči da uživate u ljubavi. Lepo je. Srećni ste tako. Plus još i duže živite. Živela ljubav!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.