U trendu

Koja je uopšte svrha škole…?

Gledaš na sat i čini ti se da 17 minuta do kraja šestog časa predstavljaju čitavu večnost. Predavanje – ko je uopšte spominjao predavanje?! To je poslednja stvar na svetu do koje ti je u ovom trenutku stalo. Kada napokon čuješ „Zvonka Spasića“ kako zvoni sve u šesnaest hodnicima škole, shvataš da je iza tebe samo još jedan dosadan, propao i izgubljen dan. Pakuješ ono malo knjiga i dve sveske koje koristiš za sve moguće predmete i krećeš kući da napokon radiš nešto pametno. Da spavaš, na primer. Ima li u ovakvom vremenu škola ikakvog smisla i postoji li nešto što bi moglo da te motiviše da bar 30 minuta dnevno provedeš nad knjigom?!

Ukoliko je za tebe i tih 30 minuta ravno snimanju filma „Nemoguća misija 3“, razmisli o tome da bar pokušaš da učiniš nešto na menjanju svojih stavova. Naravno da je teško verovati u vrednost škole i učenja ukoliko tvoji fakultetski obrazovani roditelji jedva mogu da ti priušte novac za normalan izlazak, a sa druge strane deca novopečenih „biznismena“, ili kako se to već u današnjem vremenu zove, izgledaju kao oni klinci iz serije „Beverli Hils“. Sada ćemo da damo jednu „gotovo neverovatnu konstantaciju“, spremite se (tj. izbacite iz glave sliku Beverli Hilsa) – znanje je trajna vrednosna kategorija! I ma koliko to suludo zvučalo, snalaženje gore pomenutih „biznismena“ (da ne upotrebimo neki gori naziv) je često prolazno. Biti cool jer si kupio najnoviji model Najki je jedno, a biti cool jer imaš mozga je nešto sasvim, sasvim drugo.

Ma koliko pametni, vredni i talentovani bili, ne pruža se svima nama šansa da školovanje nastavimo „preko“. Zato i jesmo primorani da odbrojavamo onih 17 minuta do kraja časa i slušamo priče kako se sin onog privatnika sjajno snašao na Floridi, kako je u bogatoj porodici i kako se njegov trenutni život, izuzevši nešto prolazne nostalgije, može opisati jednom jedinom rečju – savršen. Za to vreme, ti s rukama u džepovima ideš ulicom šutirajući konzerve i razmišljaš šta da studiraš, a jedna od verovatnijih opcija jeste da će ti to školovanje doneti samo jednu stvar – redovno mesto na „ponosnim“ spiskovima za čekanje posla. Pre nego što obiješ neki stan i počneš da diluješ drogu, pokušaj ovo:

– Uzmi budućnost u svoje ruke. Učenje nije sramota. Radi najbolje što možeš u uslovima koji ti se pružaju. Kad-tad će se ukazati prilika u kojoj će ti biti potrebno znanje! Čemu bežanje sa časova informatike, ako jednog dana nećeš moći da dobiješ posao, jer ne praviš razliku između Word-a i „Need for speed“?! Ako već čitaš ovo, velika je verovatnoća da imaš kompjuter, a on (verovali ili ne) može i da služi za neke druge stvari sem igrica. Počni da učiš neki programski jezik, da praviš prezentacije, informiši se o network marketing-u. Na pamet će ti pasti mnogo ideja kako da znanje stekneš i da ga kasnije iskoristiš. U našim klubovima na Krstarici redovno se možeš informisati o mnogim stvarima vezanim za računare i marketing! Ne zaboravi da nas bar s vremena na vreme posetiš, jer ćeš tako biti u toku.

– Potraži neke od stranih tzv. „đačkih“ sajtova gde ćeš naći informacije o efikasnijem učenju, boljoj organizaciji vremena. Nemoj misliti kako ćeš naći sajt na kome ćeš zaglaviti sa gomilom „bubalica“ u beskrajno zanimljivom chat-u sa radnim naslovom „uticaj sinusa i kosinusa na razvoj moje ličnosti“, ali ćeš moći da se družiš sa ljudima iz drugih zemalja kojima je takođe stalo da napreduju u svom školovanju. Takva atmosfera može da inspiriše! A ima puno ovakvih sajtova koji nude tekstove sa različitom tematikom vezanim za sve aspekte prosečnog učeničkog života, kao što su socijalni život, problemi sa profesorima, ljubav i sastanci, popularnost i slično. Ako u svojoj okolini ne nađeš podršku za učenje, pokušaj da to učiniš na mreži. Npr. na sajtu www.powerstudents.com možeš da pronađeš jednu diskusiju gde studenti širom sveta razmenjuju svoja iskustva o savetima za učenje, i mada zvuči neverovatno, stvar je veoma, veoma zanimljiva.

– Pokušaj da obratiš veću pažnju na časovima. Po jednoj teoriji, čovek koristi samo 10% svog mozga. Zamisli šta bi tek bilo da aktiviraš i ostatak! Slušanje na časovim može ti značajno uštedeti vreme kod kuće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.