U trendu

Sve se zna: evo koliko ćete biti visoki

Mnogo je onih koji bi voleli da su viši nego što jesu, i mnogo je onih koji još uvek rastu – kao što su tinejdžeri – koji bi jako voleli da znaju koliko će biti visoki (još kad bi samo mogi da rastu brže…). Nema stoprocentno pouzdane metode kojom možete saznati svoju buduću visinu, ali ima nekih približnih.

Jedna od mogućih metoda jeste da pitate svoje roditelje koliko ste bili visoki sa dve godine; moguće je da su zapamtili, ili je to zapisano u vašem zdravstvenom kartonu, možda čak i dalje postoji oznaka, uz vrata, tamo gde su vas merili i obeležili vaš rast. Ako dođete do tog podatka, tu visinu pomnožite s dva i dobićete neki okviran odgovor.

Druga metoda jeste da pitate roditelje koliko su oni visoki. Saberite visine svojih roditelja (u centimetrima) i dobijeni rezultat podelite sa dva. Zatim, ako ste devojka, oduzmite sedam centimetara, a ako ste momak, dodajte sedam centimetara. To bi otprilike bila visina koju možete da očekujete jednom kad završite s rastom.

Obratite pažnju na to „otprilike“. Rezultat neće biti sasvim precizan, jer genetsko nasleđe nije jedino što utiče na vašu konačnu visinu (da se samo iz visine vaših roditelja može zaključiti vaša buduća visina, sve sestre bi bile podjednako visoke kad odrastu, kao i sva braća, a znate da to nije slučaj).

Ukoliko se slabo hranite i malo krećete, vaša visina bi mogla da bude i niža od predviđene. Ako se dobro hranite (ne mislimo da se prežderavate, nego da jedete dovoljno, i to zdrave hrane) i ako se dovoljno krećete, vaša konačna visina će verovatno biti veća od predviđene. Vežbe istezanja, vežbe koje doprinose dobrom stanju vaših leđa i kičme, kao i redovno igranje košarke (može i basket s društvom, ne mora da bude treniranje) mogu primetno da doprinesu vašoj visini.

Za kraj, ako patite zbog svoje visine: nemojte. Divni ste takvi kakvi ste. Pazite na svoje zdravlje – hranite se zdravo, krećite se dovoljno, dovoljno spavajte – i divno ćete izgledati, koliko god visoki bili (a, uz takvo ponašanje, vrlo je verovatno da ćete biti viši nego ako po ceo dan sedite i tešite se čipsom, čokoladom, gaziranim pićima i ostalom brzom hranom).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.