Sve se zna: evo koliko ćete biti visoki

Mnogo je onih koji bi voleli da su viši nego što jesu, i mnogo je onih koji još uvek rastu – kao što su tinejdžeri – koji bi jako voleli da znaju koliko će biti visoki (još kad bi samo mogi da rastu brže…). Nema stoprocentno pouzdane metode kojom možete saznati svoju buduću visinu, ali ima nekih približnih.

Jedna od mogućih metoda jeste da pitate svoje roditelje koliko ste bili visoki sa dve godine; moguće je da su zapamtili, ili je to zapisano u vašem zdravstvenom kartonu, možda čak i dalje postoji oznaka, uz vrata, tamo gde su vas merili i obeležili vaš rast. Ako dođete do tog podatka, tu visinu pomnožite s dva i dobićete neki okviran odgovor.

Druga metoda jeste da pitate roditelje koliko su oni visoki. Saberite visine svojih roditelja (u centimetrima) i dobijeni rezultat podelite sa dva. Zatim, ako ste devojka, oduzmite sedam centimetara, a ako ste momak, dodajte sedam centimetara. To bi otprilike bila visina koju možete da očekujete jednom kad završite s rastom.

Obratite pažnju na to „otprilike“. Rezultat neće biti sasvim precizan, jer genetsko nasleđe nije jedino što utiče na vašu konačnu visinu (da se samo iz visine vaših roditelja može zaključiti vaša buduća visina, sve sestre bi bile podjednako visoke kad odrastu, kao i sva braća, a znate da to nije slučaj).

Ukoliko se slabo hranite i malo krećete, vaša visina bi mogla da bude i niža od predviđene. Ako se dobro hranite (ne mislimo da se prežderavate, nego da jedete dovoljno, i to zdrave hrane) i ako se dovoljno krećete, vaša konačna visina će verovatno biti veća od predviđene. Vežbe istezanja, vežbe koje doprinose dobrom stanju vaših leđa i kičme, kao i redovno igranje košarke (može i basket s društvom, ne mora da bude treniranje) mogu primetno da doprinesu vašoj visini.

Za kraj, ako patite zbog svoje visine: nemojte. Divni ste takvi kakvi ste. Pazite na svoje zdravlje – hranite se zdravo, krećite se dovoljno, dovoljno spavajte – i divno ćete izgledati, koliko god visoki bili (a, uz takvo ponašanje, vrlo je verovatno da ćete biti viši nego ako po ceo dan sedite i tešite se čipsom, čokoladom, gaziranim pićima i ostalom brzom hranom).

16 komentara
 1. Milica

  Ja imam 12 godina i visoka sam 1,63,a prema ovome 1,70

 2. Anonimni

  Prema ovome cu biti 160 a sad imam 12 godina i 158 sam tkd

 3. Anonimni korisnik

  Ja imam 15 godina i visok sam 1,53

  1. Anonimni

   Prema ovome bicu 183 cm visok a imam 14 god i visok sam 187 tkd

 4. sss

  prema ovome ja cu biti 170 a vec sam 175

 5. Anonimni

  Prema ovome sa roditeljima ja treba da sam 181 a sad sam vec 176 sa 14 godina

 6. Anonimni

  Ovo sa roditeljima je tacno,kod mene ispalo bas tako

 7. IME I PREZIME

  po ovome ja tebam 187 a sad imam 180-1-2 nzm tacno sa 14 godina

 8. Djordje

  Majka mi je visoka 176, a tata 172 a ja sa 15 godina 169. Jel to dobro?

 9. Anonimni

  Otac mi je 1,82,m,Majka 1,68m,a ja visok 1,72m i koja logika tu? A ja bi trebao bar ko otac da budem..

 10. Ilija

  Čista laž,moj otac je 187,majka 168,a ja sam 206.

  1. Voja

   HAGhghag,blago tebi,meni je cale isto oko 185,a keva 165 i ja samo 175…

 11. Nemanja -

  Prema ovome trebalo bi da budem visok 172 cm, a visok sam 183 😀

 12. Ivan Antonijević

  Znači, ja ću otprilike 186 :/

 13. Jovan Đorđević

  Prema ovome ja ću biti 1,82 m.

  1. Anonimni

   Prema ovome trebam da budem 182 a sad imam 13 i visok sam 193

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike