U trendu

Loši odnosi sa maćehom ili očuhom

Nekad vam se čini da je život vaših vršnjaka lakši nego vaš. Oni se žale na to kako im matorci brane ovo ili ono, ali bar žive s matorcima, a ne s tatom i maćehom ili mamom i očuhom. Kao da nije dovoljno loše to što imate uljeza u kući koja bi trebalo da je vaša, već ste s tim uljezom i u prilično lošim odnosima. Niste sigurni šta povodom toga da učinite – šta uopšte možete da učinite? Samo znate da očuha ili maćehu nećete zvati "tata" ili "mama", ali šta da učinite pa da vam život s njima bude podnošljiviji, kako god ih zvali?
Evo nekih stvari koje ne bi bilo loše imati na umu kad rešavate ovakav problem. Niko nema pravo da od vas traži da očuha ili maćehu nazivate tatom ili mamom; tatu i mamu imate, čak i ako, ma iz kog razloga, ne žive s vama. Ukoliko sami to želite, očuha ili maćehu možete zvati "tata" ili "mama", ali samo ako je to vaša želja, nipošto po naređenju.
E, sad, to što očuha ili maćehu nećete nazvati ocem ili majkom ne znači da treba prema njima da se postavite neprijateljski. Potrudite se da prihvatite izbor svog tate ili svoje mame – pored toga što su vam roditelji, oni su i ljudi koji imaju pravo da više ne budu zaljubljeni u nekog, kao i da se zaljube u nekog drugog, pa i da odaberu da žive s tom osobom. Vaš očuh ili maćeha su izbor vaše mame ili vašeg tate i trebalo bi da to poštujete, kao i da im date šansu i da se potrudite da se lepo ponašate prema njima.
Razume se, to lepo ponašanje treba da bude obostrano. Ako su vaš očuh ili maćeha neprijatni ili čak grubi prema vama, o tome bi svakako trebalo da razgovarate s roditeljem s kojim živite (sa mamom ili tatom). Samo, budite pažljivi: ako smesta krenete s optužbama na račun očuha ili maćehe, to može biti protumačeno kao znak detinjaste ljubomore i može se desiti da ne budete ozbiljno shvaćeni. Bolje je da obazrivo pitate da li vaš tata ima problema s maćehom (ili vaša mama s očuhom) i da li vi tu možete da pomognete, kao i da vam se čini da možda ima problema jer očuh ili maćeha nisu raspoloženi kao pre – i tek onda da obazrivo kažete tati ili mami kakav vam je problem s maćehom ili očuhom. Kada vide da niste u startu neprijateljski raspoloženi i da se trudite da vaša porodica, u svom sadašnjem izdanju, dobro funkcioniše, vaši tata ili mama će svakako imati sluha za vaše probleme i učiniće sve što mogu da vam pomognu.
Važno je da se potrudite da očuha ili maćehu prihvatite kao deo svoje (proširene) porodice. Ukoliko tako postupite, problema će svakako biti manje i lakše će se rešavati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.