Maniri za stolom

U ovo doba godine često idemo u goste. Ova slava, ona slava, jedan praznik, drugi praznik, treći praznik… Još slava… Zato, nije loše podsetiti se nekih pravila ponašanja za stolom (nikad se ne zna – možda baš time impresionirate onu simpatičnu devojku, a možda zadivite i onu tetku koja je uvek verovala da ništa neće biti od vas, pa dobijete ekstradžeparac). Dakle, evo malog podsetnika.

Za vreme jela, sve čaše odmaknite od sebe – ne na neku preteranu razdaljinu, dovoljno je da se sadržaj ne prospe po stolnjaku ili, gora varijanta, vašoj odeći. Dok jedete supu, ne stavljajte celu kašiku u usta, nego vrh prislonite na usne i uvucite sadržinu kašike – i to tiho! Srkanje je veoma nepristojno. Kada završite sa supom, kašika se odlaže na tanjir za serviranje (to je onaj na kome se nalazi tanjir iz koga ste jeli). Ako nema tanjira za serviranje, odložite kašiku u tanjir iz koga ste jeli.

Kako da ne posegnete (greškom, naravno) za tuđom hranom ili pićem? Pravilo je sledeće: čvrste namirnice idu na levu stranu, tečne na desnu (znači, hleb vam je sa leve, a čaša sa desne strane). Kad već pominjemo hleb: nipošto ga nemojte gristi zubima! Otkinite parče veličine zalogaja i tako jedite.

Ako želite još neke hrane (sosa, salate, bilo čega), a ona je na drugom kraju stola, nemojte posezati za njom – zamolite da vam je dodaju. Ukoliko ste pak vi zamoljeni da dodate neko jelo, zgodno je znati da je u tom trenutku nepristojno da se poslužite iz te posude. Sačekajte da se posluži onaj ko je tražio posudu, pa onda i vi zamolite za isto. Jako vam se sviđa neka hrana? Super! Dajte kompliment domaćici, ali ne budite alavi – nekulturno je da sipate u tanjir velike količine hrane, ma koliko vam se dopadala, ili da kopate po posudi u potrazi za najboljim delovima. Ovo je ipak obrok, a ne arheologija, i niste sami pa da radite kako vam „dune“.

Ukoliko morate u toalet, stvarno nije neophodno da sve prisutne obaveštavate o tome, naročito dok jedu ili se spremaju da jedu. Razume se, ukoliko ne znate gde je toalet, smete da pitate, samo se potrudite da budete tihi.

Znate da domaćica fantastično sprema neko jelo koje prosto obožavate, a ne vidite ga na stolu? Znajte i sledeće: nikada ne treba tražiti ono što nije na stolu ili ono što nije usmeno ponuđeno (ukoliko je, recimo, sto premali da primi sva spremljena jela). Ako nekog jela ili začina nema – nema ga. Pomirite se s tim.

Primećujete da neko baš i nema neke manire za stolom? Ponaša se nepristojno? Nepristojno je i da vi ukazujete na njegove manire, ma koliko loši bili, naročito pred čitavim društvom. Izuzetak je ako je ta osoba vaš mlađi brat ili sestra i zaduženi ste da pripazite na njegovo/njeno ponašanje. U tom slučaju, tiho skrenite pažnju bratu ili sestri na to kako bi trebalo da se ponaša.

E, sad ste „naoružani“ nekim znanjem o ponašanju za stolom, pa nemate razloga da se izblamirate – uživajte u provodu!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.