Mirisi koji opuštaju

O stresu i negativnim posledicama stresa (ili, ako vam se više sviđa, živciranja, nerviranja, šizenja zbog svega i svačega…) puno se priča i piše. Srećom, postoji i puno mogućih načina da se opustite i „iskulirate“. Jedan od mogućih načina je i aromaterapija. Za one koji ne znaju o čemu se radi, to je korišćenje prirodnog dejstva različitih netoksičnih mirisa kako biste se prijatnije osećali. Obratite pažnju na ono „netoksičnih“ – da ne bi bilo zabune, da kažemo i direktno da „duvanje lepka“, bez obzira na to što je i to udisanje mirisa koji vas na izvestan način opusti, nije aromaterapija i da ga nipošto ne preporučujemo jer se na taj način zapravo trujete.

Aromaterapija je zdrava i bezbedna; za nju vam ne treba ni puno para, ni puno vremena i energije. Dovoljne su vam mirisne sveće i odgovarajuća eterična ulja (mirisne sveće imaju prostor za vodu u koji možete nakapati nekoliko kapi eteričnog ulja). Ukoliko želite, uz sveću možete priuštiti sebi i umirujuću muziku; pod umirujućom muzikom mislimo na bilo koju muziku koja vas opušta.

Različita eterična ulja opustiće vas na drugačiji način. Evo nekih mirisa koji se najlakše nalaze, kao i za šta konkretno ulje možete upotrebiti. Neke od ovih mirisa možete, u blažoj formi, dobiti i ako samo skuvate čaj od određene biljke, ili oljuštite određenu voćku, ali dejstvo ulja je znatno intenzivnije i efikasnije.

Uopšteno govoreći, lavandino ulje je najbolje za otklanjanje stresa – bilo kog stresa. Ukoliko želite da se brzo oslobodite nervoze pre važnog testa ili kontrolnog, dobro će vam poslužiti ruzmarin. Ako ste „tremaroš“ i uplašite se i pred obično ispitivanje, a kamoli pred javni nastup (recimo, izlaganje pred celim odeljenjem), pomoći će vam kamilica.

Imate frku u kući i porodične svađe su deo vaše svakodnevice? U tom slučaju, ne odvajajte se od geranijuma – njegov miris će otkloniti napetost. Ako imate problema i sa negativnim emocijama (koje mogu još i da pogoršaju porodične svađe ili bilo koji sukob), miris borovine će to ublažiti.

Sandalovina je veoma korisna ukoliko loše spavate; ne smeta da koristite ovo eterično ulje ni preventivno, kada se uželite slatkih snova. Kad smo kod slatkog: slatki mažuran će vam umiriti strah.

Za kraj, ako patite od slomljenog srca (a ko bar nekad ne pati od toga?), pomorandžino eterično ulje će umiriti bol.

Ostavite komentar

Ostavite komentar