Mirisi koji opuštaju

O stresu i negativnim posledicama stresa (ili, ako vam se više sviđa, živciranja, nerviranja, šizenja zbog svega i svačega…) puno se priča i piše. Srećom, postoji i puno mogućih načina da se opustite i „iskulirate“. Jedan od mogućih načina je i aromaterapija. Za one koji ne znaju o čemu se radi, to je korišćenje prirodnog dejstva različitih netoksičnih mirisa kako biste se prijatnije osećali. Obratite pažnju na ono „netoksičnih“ – da ne bi bilo zabune, da kažemo i direktno da „duvanje lepka“, bez obzira na to što je i to udisanje mirisa koji vas na izvestan način opusti, nije aromaterapija i da ga nipošto ne preporučujemo jer se na taj način zapravo trujete.

Aromaterapija je zdrava i bezbedna; za nju vam ne treba ni puno para, ni puno vremena i energije. Dovoljne su vam mirisne sveće i odgovarajuća eterična ulja (mirisne sveće imaju prostor za vodu u koji možete nakapati nekoliko kapi eteričnog ulja). Ukoliko želite, uz sveću možete priuštiti sebi i umirujuću muziku; pod umirujućom muzikom mislimo na bilo koju muziku koja vas opušta.

Različita eterična ulja opustiće vas na drugačiji način. Evo nekih mirisa koji se najlakše nalaze, kao i za šta konkretno ulje možete upotrebiti. Neke od ovih mirisa možete, u blažoj formi, dobiti i ako samo skuvate čaj od određene biljke, ili oljuštite određenu voćku, ali dejstvo ulja je znatno intenzivnije i efikasnije.

Uopšteno govoreći, lavandino ulje je najbolje za otklanjanje stresa – bilo kog stresa. Ukoliko želite da se brzo oslobodite nervoze pre važnog testa ili kontrolnog, dobro će vam poslužiti ruzmarin. Ako ste „tremaroš“ i uplašite se i pred obično ispitivanje, a kamoli pred javni nastup (recimo, izlaganje pred celim odeljenjem), pomoći će vam kamilica.

Imate frku u kući i porodične svađe su deo vaše svakodnevice? U tom slučaju, ne odvajajte se od geranijuma – njegov miris će otkloniti napetost. Ako imate problema i sa negativnim emocijama (koje mogu još i da pogoršaju porodične svađe ili bilo koji sukob), miris borovine će to ublažiti.

Sandalovina je veoma korisna ukoliko loše spavate; ne smeta da koristite ovo eterično ulje ni preventivno, kada se uželite slatkih snova. Kad smo kod slatkog: slatki mažuran će vam umiriti strah.

Za kraj, ako patite od slomljenog srca (a ko bar nekad ne pati od toga?), pomorandžino eterično ulje će umiriti bol.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.