„Mirisni“ problemi zbog lošeg varenja

Zamislite situaciju: ljubite se s dečkom ili devojkom. Negde gde ste samo vas dvoje, sasvim ste sami, uživate zajedno – i odjednom, uz karakterističan zvuk, dolazi veoma neprijatan miris. Problemi s gasovima – vaši problemi. Želite od stida u zemlju da propadnete ili da se smesta odselite negde gde vas niko ne poznaje. Koji blam!

Ova vrsta problema može se javiti u bilo kojoj situaciji – dok ste s društvom, s roditeljima, na času… Još kad neko pred celim razredom vikne da ste to vi uradili, ajoj! Osetili ste da problem dolazi i niste uspeli da se suzdržite. Možda takve probleme imate i veoma često – tek to dovodi u veliki broj neprijatnih situacija, moguće i u totalno povlačenje u sebe, jer se bojite novih blamiranja u društvu i bojite se da niko neće želeti da bude s vama (nekako, svi vole da mogu neometano da dišu).

Problemi s gasovima nastaju od lošeg varenja. Bilo bi lepo da ovde možemo da vam navedemo precizan spisak namirnica koje bi trebalo izbegavati, ali to nije tako jednostavno. Naime, svako ima drugačiji probavni sistem i drugačije vrste probavnih bakterija, pa će svakom probleme da prave drugačije namirnice. Razlike u probavnim sistemima su u sitnim varijacijama – ali te varijacije su dovoljno velike da vi, recimo, možete da jedete neku namirnicu bez problema, dok vašeg ortaka od takve iste hrane vrlo brzo spopadnu gasovi.

Namirnice koje najčešće pogoduju pojavi gasova su pasulj, luk, jabuke, brokoli i mlečni proizvodi – ova hrana ima sastojke koje naš organizam ne može da razgradi, pa ih se oslobađa ne baš prijatnim putem. Hrana bogata sumporom (jaja, meso, karfiol) ume da izazove posebno neprijatne mirise. Nevolja je što svu ovu hranu ne možete jednostavno izbaciti iz upotrebe, jer ona ima i veliki broj korisnih sastojaka (recimo, od hrane bogate sumporom biće vam jako lepa kosa). Šta onda učiniti?

Najbolje što možete jeste da pratite reakcije svog organizma. Upamtite od koje hrane najčešće dobijate gasove i koja hrana vam pravi najjače probleme. Smanjite unos tih namirnica i, ako je moguće, obroke s tim namirnicama konsumirajte u vreme kada će vam problemi s gasovima najmanje smetati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.