U trendu

Mobilni kao pomoć u učenju

Danas mnogi tinejdžeri imaju mobilne telefone i rado ih koriste. Ono čega se mali broj ljudi seti jeste da neke od mogućnosti mobilnih telefona mogu da im pomognu u učenju i u izvršavanju obaveza za školu – eto još jedne koristi od vaših mobilnih mezimaca.
Alarm i kalendar. Svaki mobilni ima alarm, a veliki broj njih ima i kalendar. Drugim rečima, mobilni telefon je veoma upotrebljiv kao podsetnik, naročito ako ste od onih koji se ne odvajaju od njega. Šta konkretno možete s tim funkcijama? Možete, kad organizujete sebi vreme, da odredite kada ćete da učite, i podesite alarm da se oglasi tako da vas podseti da tad-i-tad prestanete s ćaskanjem, slušanjem muzike, gledanjem televizije, ili šta ste već radili, i „bacite“ se na školske obaveze. Kalendar je, po sličnom principu, takođe koristan – možete ga podesiti da vas zvučnim signalom podseti da je vreme da se pobrinete za neku obavezu (na primer, da vam je vreme da počnete s pripremama za kontrolni, ako nećete ponovo da dobijete lošu ocenu).
Snimanje glasa. Mnogi mobilni imaju i mogućnost snimanja glasa, što je veoma korisno kao podsetnik ukoliko ste auditivni (zvučni) tip. Tako možete sebe podsetiti šta imate za domaći, kao i pribeležiti kratke lekcije (kako se izgovaraju reči nekog jezika, spisak podataka koji nikako da zapamtite dok ga samo čitate i slično). Ako nemate ovu funkciju, može da posluži i da sebi pošaljete glasovnu poruku.
Snimanje slika. Mobilni telefoni često imaju mogućnost da snime fotografije, pa i filmiće. Te slike mogu se upotrebiti kao ilustracije kad imate da održite neko predavanje, bilo da ste snimili materijal koji ne sme da se iznosi iz biblioteke, bilo da ste negde videli neki prizor koji bi vam baš dobro došao kao ilustracija referata. Više je načina da se ono što snimite mobilnim prebaci na kompjuter (Bluetooth, USB kabl…), a onda to možete odštampati ili na drugi način upotrebiti, zavisno od toga kakvim tehničkim mogućnostima raspolaže vaša škola.
Internet. Ako vaš mobilni ima pristup Internetu, u zavisnosti od provajdera (a vremenom će se i ponuda vašeg provajdera sigurno povećavati) imate pristup različitim podacima, i to bilo kad, gde god da se nalazite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.