Mobing u školi (1)

Kada se priča o mobingu, najčešće se misli na mobing na radnom mestu, ali ova ružna pojava može se desiti bilo kome i bilo gde. Između ostalog, mobing se može desiti i đacima u školi, pa bi vam moglo biti korisno da saznate nešto više o tome.
Mobing je sistematsko maltretiranje usmereno protiv jedne osobe. Najčešće se radi o osobi koja se po nečemu izdvaja – u školi to može biti nov učenik ili učenica, neko drugačije vere ili rase, neko ko se oblači drugačije od većine, ponaša drugačije od većine, slabiji je đak, ili se pak ističe svojim uspehom. Bilo kakva razlika može biti razlog za mobing, a nekad ta razlika može postojati i samo u glavi mobera – osobe koja vrši mobing.
U firmama, jedan od tipičnih primera mobinga bio bi da neku ženu (žene su češće žrtve mobinga nego muškarci) šef tera ne samo da obavi svoj posao nego i da njemu kuva kafu (a nije kafe-kuvarica), obavlja za njega razne privatne poslove i plus je pred svima vređa, omalovažava i ponižava. Mober može biti jedna osoba, ali to može biti i više njih – tu jednu ženu mogli bi da maltretiraju i šef i drugi zaposleni iz firme.
Ekvivalent toga u školi mogla bi da bude situacija da nekog profesor „uzme na zub“ – stalno baš njega ili nju ispituje, i to onda kad zna da su taj učenik ili učenica nespremni (a nema razloga da baš nju/njega svaki čas propituje), pred svima tog đaka vređa, naziva ga/je različitim pogrdnim imenima, ismeva ga/je, nalazi izgovore da mu/joj da lošu ocenu…
U mobingu obično nema fizičkog napada, ali psihičkog maltretiranja ima dosta. Kao i u primeru s firmom, i u mobingu u školi ne mora da učestvuje samo jedan nastavnik, za njegovim ponašanjem može da se povede i celo odeljenje pa da svi zajedno vređaju i maltretiraju nesrećnu žrtvu. Da ne bude zabune: nije mobing ako vas nastavnik dva-tri puta zaredom prozove, ni ako vas drugovi povremeno ismevaju, mobing je ako intenzivno psihičko maltretiranje traje bez prestanka bar dva-tri meseca ili i duže.
Sutra pročitajte o tome kako da se s mobingom izborite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.