U trendu

Najtraženija zanimanja prethodne decenije

Neki tinejdžeri prilično rano počnu da razmišljaju čime će se baviti u životu. Drugi o tome razmišljaju kasnije – obe varijante su sasvim u redu, pošto, ako ćete ići na fakultet, imate još dosta vremena da odlučite šta je to čime biste zapravo želeli da se bavite.

Jedan od kriterijuma za biranje zanimanja je šta je trenutno „in“ – verovatno vam je jasno da ovakav kriterijum baš i nije znak zrelosti. Neki razmišljaju i o tome koja su zanimanja trenutno tražena, ili za koja zanimanja ima šanse da uskoro budu tražena, bilo kod nas, bilo u svetu. To je veoma praktičan način razmišljanja; mala nevolja s njim je što, kad počnete da se raspitujete o tome, možete da čujete neke zastarele podatke. Da biste umeli da prepoznate te zastarele podatke, evo koja zanimanja su bila veoma „in“ i veoma tražena prethodne decenije – i zašto više nisu baš toliko tražena.

Programer: sigurno ste više puta čuli kako za programere uvek ima posla. Istina je da je prethodna decenija bila prilično profitabilna za njih; istina je i da su programeri i dalje neophodni. Problem sa ovim zanimanjem je to što programera sada ima jako puno, pa je konkurencija užasno velika, a plate i nisu nešto posebno (jer će se uvek naći neko sposoban da obavi isti posao, a za malo manje pare).

Aranžer cveća: to je bilo super zanimanje za mnoge sa umetničkim sklonostima, plus su cvetni aranžmani prošle decenije bili jako, jako u trendu, što sve znači da se na aranžiranju fantastičnih buketa iskombinovanih sa poklonima moglo jako lepo zaraditi. Međutim, oduševljenje za to je splasnulo, pa samim tim i potražnja za aranžerima cveća.

Web dizajner: još jedno zanimanje koje je bilo veoma profitabilno. Danas, međutim, svoju stranicu na Internetu može da ima svako. Prostor na Internetu nikad nije bio jeftiniji, a postoje mnogi prilično jednostavni programi za dizajniranje sopstvenih stranica – u prevodu, svoju stranicu možete bez problema napraviti i sami. Plus je Internet postao običan servis, tako da se tu ne isplati ulagati veliki novac.

Plastični hirurg: to i dalje deluje kao superisplativo zanimanje, s obzirom na to koliko njih pokušava da se na ovaj način ulepša. Međutim, zahtevi koji se postavljaju pred plastične hirurge su sve neverovatniji, tako da je ovo zanimanje postalo prilično riskantno.

Broker: nekada su bili u stanju da zarade jako mnogo novca. Danas je, međutim, na berzi moguće učestvovati iz sopstvene kuće, putem Interneta, pa su brokeri potrebni u znatno manjoj meri.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.