U trendu

Napustiti srednju školu

Nekada davno srednja škola je bila velika stvar – nije mogao da je završi svako, čak ni da je upiše. Završena srednja škola značila je mnogo. Danas je srednja škola značajna, ali ne na taj način; danas se podrazumeva da ćete završiti bar neku srednju školu.
Ono što je nekada – vrlo davno – takođe bilo moguće jeste to da, ako vam se baš ne ide u školu, napustite srednju školu i zaposlite se i tako nastavite sa svojim životom. I danas ima onih koji bi voleli tako da postupe. Ne ide im se u školu; ne vide svrhu. Plus im škola ne ide dobro, plus ih ništa u školi i ne zanima – u redu, društvo nije loše (ako nije loše), ali ono se može viđati i van škole, a od školskih predmeta ne postoji ništa što bi im bilo iole interesantno. Zapravo, smuči im se život kad treba da uzmu knjigu u ruke i uče. Eh, kad bi samo mogli da odustanu od škole i počnu da zarađuju…
Danas ovakav postupak nije nimalo preporučljiv, čak ni ako vam je stvarno muka od svakog dana koji provedete u školi. Posao nije nimalo lako naći, ni sa školom ni bez nje. A iole dobar posao nije nikako moguće naći bez diplome (često ni bez poznanstava, ali to je već druga priča). Zbog čega je to tako?
Diploma ne svedoči samo o nekom vašem stečenom znanju. Svedoči i o tome, ali ne baš mnogo – nastavnici su mogli da budu loši ili preblagi u ocenjivanju, plus se ono što se uči u školi i ono što se konkretno radi često razlikuje. Ono o čemu diploma mnogo više svedoči jeste to da imate bar neku meru istrajnosti, da niste totalno neozbiljno derište koje će da pobegne čim mu se nešto ne dopadne. Takvo derište niko ne želi u svojoj firmi, a i izbor poslova ne bi bio baš velik (uglavnom različiti fizički naporni i slabo plaćeni poslovi).
To s ozbiljnošću i diplomom nekad ide i dalje; naime, ima poslodavaca koji će tražiti fakultetsku diplomu za nešto za šta bi uz malo obuke mogli da zaposle i nekog ko ima samo srednju školu – jer fakultetska diploma, još i više od srednjoškolske, govori o ambiciji, ozbiljnosti i istrajnosti.
Naravno, mi vam ne možemo naređivati šta ćete da radite, ali ako razmišljate da napustite školu koja vam se već smučila, nemojte odluku doneti na brzinu. Dobro razmislite zbog čega želite da napustite školu – ako imate problema s nekim ljudima u njoj (drugi učenici ili nastavnici), to se može rešiti i promenom škole, a ne odustajanjem od nje.
Krajnja odluka je na vama, a mi vam preporučujemo, ma koliko vas škola „smarala“, da se ipak potrudite da je završite – kao što vam često govore povodom različitih stvari – za vaše dobro.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.