Naterati sebe da ozbiljno učite (2)

Naterati sebe da ozbiljno učite i na vreme završavate školske obaveze može da bude teško, naročito ako vam pažnja lako odluta, ogladnite ili ožednite baš u toku učenja, dosadi vam pa prestanete… Onda sve odlažete, uveravate sebe da ćete ionako bolje upamtiti ako sve obavite u poslednjem trenutku, i od dobrih ocena i znanja ne ispadne ništa. Evo nekih predloga kako s tim da izađete na kraj.
Možete sebe nečim i da podmitite, ako će vam to pomoći. Recimo, kafom spremljenom na način koji volite, ako pijete kafu, ili crnim čajem, ili nečim sličnim što će vas držati budnim i koncentrisanim (izbegavajte veće količine koka-kole i energetskih napitaka, jer su veoma štetni).
Sve navedeno može vas učiniti malo više raspoloženim za učenje i može vam ga olakšati, ali vas neće sprečiti u tome da se razvlačite u beskraj, ustanete s neudobne stolice "da se samo malo razmrdate", a onda se smestite na udoban krevet i slušate muziku i uključite mobilni i proverite poruke i pozive… Kako se to ne bi desilo, postoji jedan trik: kad znate da ćete određenog dana odgovarati, morati da predate neki rad ili važan domaći, imati test, pobrinite se da imate neku obavezu baš dan pre toga, nešto za šta bi vas bilo sramota da ne uradite ili što ne želite da izbegnete (na primer, izlazak s prijateljima u bioskop, samo bez suviše kasnog vraćanja kući). Kad unapred znate da dan pred ispitivanje ili kontrolni nećete moći da učite i da se spremate, to bi moglo da vas natera da se pripremite ranije.
Možete i da uvedete neke nagrade za sebe. Male nagrade, poput još omiljenog napitka nakon dva sata vrednog učenja bez razvlačenja, i veće nagrade, o kojima ćete se dogovoriti s roditeljima (koji će se takođe pobrinuti da ih ne dobijete unapred – da ne biste "varali"), za veće uspehe, kao što je željeni prosek na polugodištu ili na kraju školske godine.
Srećno učenje!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.