Ne baš mirisna kosa

Lepa kosa, mekana, prijatna na dodir super je i na devojkama i na dečacima – lepa kosa je sjajan adut u nečijem izgledu, a zagnjuriti lice ili ruke u kosu dečka ili devojke je veoma prijatan osećaj. Naravno, pod uslovom da je čista i negovana. Kada je kosa prljava i masna, pored toga što ružno izgleda (i apsolutno niko nema ni najmanju želju da je dodirne), često ima i izrazito neugodan miris, koji smeta svima koji se približe toj osobi. Ukratko: bljak!

Da do neugodnog mirisa i ružnog izgleda ne bi došlo, najlakši i najefikasniji lek je redovno pranje kose. Koliko često to treba raditi? Onoliko koliko je potrebno – najbolje je da, čim primetite da vam je teme masno, operete kosu. Masna koža i znoj će vam isprljati kosu i učiniti je masnom, a tada će i teme početi da širi neugodan miris.

Naravno, svako ima drugačiju kožu i kosu. Zato se može desiti da neko svakog dana mora da opere kosu, a nekome je dovoljno jednom u nedelju dana. Leti je, naravno, neophodno češće prati kosu, jer se više znojite – slično (mada vam može zvučati paradoksalno) važi i za zimu, odnosno, za period kada nosite kape, jer se i pod kapom koža glave pojačano znoji, a kosa brže masti.

Ukoliko češće morate da perete kosu, obavezno koristite neki sasvim blag šampon da ne biste oštetili dlaku. Može se desiti, naročito ako češće perete kosu, da primetite da vam je koža glave crvena ili da se ljušti; to znači da je osetljiva na neku od hemikalija iz šampona koji koristite. U tom slučaju može da bude dobra ideja da koristite šampon za bebe – i oni su prijatnog mirisa, a uz to su veoma blagi.

Postoji mogućnost da i pored sveg vašeg truda i zaista redovnog održavanja higijene glave, vaše teme i dalje širi neprijatan miris. U takvoj situaciji najbolje bi vam bilo da posetite dermatologa, jer je moguće da imate neke gljivice, pa treba odrediti koje su i kojim lekom se možete najefikasnije izboriti s njima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.