Ne možete da ne privirite

U životu se dešava svašta, pa i burne stvari – desi se saobraćajna nesreća, ambulantna kola odvoze nekog, neko skoči sa sedmog sprata vaše zgrade… Nekako, teško je ne pogledati, a nije uvek lako ne kriviti sebe zbog gledanja.
Što je ono što se desilo burnije, to je veća verovatnoća da će vam kasnije neko zameriti, ili ćete zameriti sami sebi što ste „stajali i zverali“. Može se desiti da se upitate kakva ste to osoba kad ste u stanju da tako radoznalo posmatrate tuđu nesreću. Da li ste normalni? Je li normalno što želite ne samo da bacite pogled već i da dobro vidite šta se dešava?
Jeste normalno. Sad, neko može da bude naučen da skrene pogled i produži dalje (osim ako treba pozvati hitnu pomoć, što lako možete učiniti mobilnim telefonom), ali radoznalost da vidi šta se dešava osetiće svako. To je uglavnom nešto što se, teoretski, i vama može desiti, opasnost iz stvarnog života, pa je potpuno prirodno što želite da saznate nešto više o tome. Plus, tako dobijate i nešto izuzetno zanimljivo da ispričate prijateljima.
Sad, pristojnost kaže da ne treba zuriti predugo. A i pristojnost i zdrav razum kažu da ne treba smetati onima koji tu imaju nešto da obave (policija, služba hitne pomoći, vatrogasci ako je došlo do požara…). Kako bi, onda, trebalo reagovati?
Nema ničeg nenormalnog ni nemoralnog ako zastanete i pogledate šta se desilo, dokle god nikom ne smetate da pomogne i/ili obavi svoj posao. Možete i da nekog ko je ranije stigao pitate šta se tu desilo, i to je sasvim normalno. Međutim, niti bi bilo u redu niti bi bilo normalno da se satima vrtite oko mesta nesreće, poput lešinara, da se „naslađujete“ prizorom (da, ima i onih koji to rade), da tragate za svakim mogućim i nemogućim sočnim detaljem, bilo da to radite da biste zadovoljili sopstvenu radoznalost, bilo da želite da imate materijal za što je moguće sočniju pričicu za prijatelje. Takvo ponašanje bi se već moglo nazvati ne samo nepristojnim već i bolesnim, a, da ponovimo, samo pogledati šta se dešava i eventualno nekog pitati šta je tu bilo je apsolutno normalna reakcija i ne treba je se stideti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.