U trendu

Ne volite ih jer im je ukus drugačiji

Ukusi se razlikuju, to svi znaju; mnogima je jasno i to da je o ukusima besmisleno raspravljati ili se zbog njih svađati. Ipak, ima onih koji neke ne podnose kao osobe samo i jedino zato što im se ukusi razlikuju – treba li pominjati koliko je to glupo?
Recimo, ima onih koji ne podnose nikoga čiji se muzički ukus razlikuje, i za sve njih će imati pogrdne i uvredljive nazive. Ne kažemo da mora da vam se sviđa tuđ muzički ukus. Ne kažemo ni da ljudi s drugačijim muzičkim ukusom moraju da vam se sviđaju. Ali, smatrati ih manje vrednim, ne podnositi ih (osim ako vam ne nameću muziku koja se njima dopada, a vama ne, samo što ih tada ne podnosite jer su nametljivci, a ne zbog muzike koju slušaju), ili ih i vređati i biti neprijatan prema njima je besmisleno.
Kakav je nečiji muzički ukus (ili ukus po bilo kom pitanju) govori jako malo o njemu ili njoj kao o osobi. Postoje neki stereotipi, metalci svi imaju dugu masnu kosu, pankeri svi imaju čudne frizure, ovi su ovakvi, oni su onakvi, ali to su besmislene generalizacije – koliko smisla ima pitanje: "Kakav si ti to metalac kad ti kosa nije masna?"
Pored toga, postoji mnogo vrsta stvari koje bi mogle da vam se dopadaju ili ne. Tako, čak i ako se nečiji muzički ukus razlikuje od vašeg, i dalje bi moglo da se desi da vam se ukusi poklapaju kad je reč o filmovima, serijama, knjigama, garderobi… Otpisati nekog kao osobu jer joj se, recimo, ne sviđa Bijons, krajnje je površno, a biti neprijatan prema nekom čiji se ukus u nečemu razlikuje od vašeg znatno lošije govori o vama nego o toj osobi.
Niko vas ne tera da se družite s onima koji vas ne zanimaju. Ako sa nekim ne želite da se družite samo zato što su vam ukusi različiti, to je vaša stvar i imate pravo na to, ali, molimo vas, izbegavajte da ljude koji se razlikuju od vas vređate, na to već nemate pravo. Za razliku od onog što neki misle, takvo ponašanje vas ne čini ni "kul" osobom ni "facom".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.