Neispavani zbog učenja

Kraj školske godine je veoma blizu, što za veliki broj učenika znači mnogo učenja i ubrzano popravljanje ocena, neretko u toj meri da zbog učenja budete neispavani. Koliko god je to izvodljivo, potrudite se da ipak spavate dovoljno – to će vam mnogo pomoći da upamtite gradivo.
Pred očekivano odgovaranje i/ili kontrolne zadatke nije nimalo neobično ako učite do kasno u noć, a onda ujutru idete u školu i budete veoma neispavani. To se više dešava kampanjcima nego onima koji redovno uče, ali dešava se i ovima drugima ako su nesigurni u svoje znanje, ako do poslednjeg trenutka, pa i posle toga obnavljaju ono što je potrebno da znaju. Rezultat? Mrtvi ste umorni, teško vam je da se koncentrišete zbog neispavanosti, a kad dođe vreme da odgovarate, shvatite da ste pola zaboravili iako ste toliko učili, plus ste mnogo toga pogrešno zapamtili. I čemu onda taj vaš trud i ta vaša neispavanost i mrcvarenje kad ste opet slabo šta naučili i kad ste dobili lošu ocenu?
A ne mora tako da bude. Ne ako se potrudite da dovoljno spavate, makar to značilo i da ćete manje vremena provesti učeći. Manje ćete vremena učiti, ali ćete znatno efikasnije pamtiti, znatno ćete manje zaboravljati, praviti greške, osećati se zbunjeno.
Naime, jedno istraživanje je pokazalo direktnu vezu između (ne)spavanja i pamćenja. Pokazalo se da je pamćenje izrazito bolje ukoliko ste se naspavali – em više zapamtite, em manje toga bude upamćeno pogrešno, jer mozak tokom perioda kad se odmara bolje povezuje naučeno, i onda vama bude lakše da se setite i da pravilno zapamtite.
Zato, ukoliko želite da što efikasnije naučite potrebno gradivo, potrudite se da vreme rasporedite tako da možete i da se naspavate, da ne učite celu noć – ne samo da ćete se osećati bolje i odmornije nego ćete zaista više znati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.